Hopp til innhold

New Horizons har passert Pluto

Like før klokka 14 passerte New Horizons-sonden så nært Pluto som den kommer, men vi må vente til i morgen tidlig for å finne ut hvordan passeringa har gått.

Pluto

Til venstre: Det beste bildet vi hadde av Pluto for to måneder siden. Til høyre: Det beste bildet vi har av Pluto nå.

Foto: NASA

Da New Horizons ble skutt opp fra Cape Canaveral i januar 2006 satte den fartsrekord – sonden forlot Jorda i 16,26 kilometer i sekundet.

Nå har den nådd Pluto, etter en reise på nesten fem milliarder kilometer. Klokka 13.49 norsk tid skulle New Horizons etter planen være kun 12.500 kilometer fra den forhenværende planeten.

Det ble jubla og vifta med amerikanske flagg hos NASA da klokka viste tidspunktet for korteste avstand mellom sonden og Pluto.

Av tekniske årsaker har ikke sonden kontakt med Jorda under nærpassasjen, så vi må vente til omtrent klokka 03 i natt for å få vite hvordan det har gått.

Laster Twitter-innhold

– Dette øyeblikket må feires. Vi har gjort ferdig den innledende rekognoseringsrunden i solsystemet vårt, den starta under John F. Kennedy, sa New Horizons' sjefsforsker Alan Stern til NASA TV.

– Et historisk øyeblikk

Pål Brekke ved Norsk Romsenter sier til NRK.no at han for det første er spent på om sonden overlever passasjen – når du reiser i 50.000 kilometer i timen blir en kollisjon gjerne skjebnesvanger.

New Horizons-forsker Alan Stern har sagt at sjansen for å treffe noe bare er én til 10.000.

– Mest spent er jeg likevel på å se de mest detaljerte bildene av en verden vi aldri før har sett. Så dette blir et historisk øyeblikk, sier Brekke.

New Horizons skal ikke bare ta bilder av Pluto og månene dens, den lille sonden har sju instrumenter med seg. De måler blant annet kjemisk tetthet og sammensetning av atmosfæren, overflatetemperaturen, og hvilke gasser som siver ut av overflaten.

Større enn vi trodde

New Horizons har de siste dagene gitt oss masse ny informasjon om Pluto.

– Det mest spennende så langt er at Pluto er noe større enn antatt, og at vi ser tydelige overflatestrukturer og kratere, sier Brekke.

Dvergplaneten har en diameter på 2.370 kilometer, noe som er omtrent 80 kilometer større enn det vi tidligere har trodd.

I forrige uke viste bilder fra sonden noe som ligner et hjerte på Plutos overflate, og de siste dagene har vi fått sett bilder av kratre på både Pluto og månen Charon.

De kommende timene kommer New Horizons til å samle data vi ikke hadde hatt mulighet til å få henta fra Jorda – hvordan det går kan du lese på NRK.no i morgen.