Hopp til innhold

Neglelakk skal avsløre voldtektsdop

Amerikanske studenter har laget en neglelakk som skifter farge når den kommer i kontakt med voldtektsdop. – Artig påfunn, men kommer neppe til å ha en reell effekt, tror overlege som jobber med seksuelle overgrep.

Neglelakken Undercover colors

Fire amerikanske studenter har utviklet en neglelakk som skifter farge når den kommer i kontakt med voldtektsdop som Rohypnol og GHB.

Foto: Colorbox/Undercover Colors

Nå har fire amerikanske studenter kommet frem til en enkel måte å finne ut om man har fått dop i drinken eller ikke.

Ved å bruke avansert kjemi på tradisjonell kosmetikk, har de laget en neglelakk som skifter farge når den kommer i kontakt med voldtekstdop som Rohypnol og GHB. Når man dypper fingeren i drinken kan man derfor se om den inneholder uønskede stoffer eller ikke.

Diskret voldtektsalarm

– Vi kjenner alle fire noen som har opplevd å bli utsatt for "daterape", og vi ønsket vi å finne en måte å forhindre at slik skjer. Vi ville også gjerne kombinere det med produkter som kvinner allerede bruker, sier Ankesh Madan til highereducationworks.org.

(artikkelen fortsetter under bildet)

undercover colors

Ingeniørstudentene bak neglelakkoppfinnelsen, fra høyre: Ankesh Madan, Stephen Gray, Tyler Confrey-Maloney og Tasso Von Windheim.

Foto: Undercover Colors / Facebook

Madan er én av de fire studenene som har utviklet neglelakken. De studerer materialteknologi og ingeniørvitenskap ved North Carolina State University i USA. De møttes på et kurs for entreprenører, og begynte å jobbe sammen.

Slik ble neglelakken Undercover Colors til.

– Vi ønsker at kvinner på en diskret måte skal kunne ta ansvar for sin egen sikkerhet. Om de rører i drinken sin med fingeren og fargen skifter på neglelakken, vet de at noe er feil.

Det perfekte voldtekstdop

– Selv om det er mulig å lage produkt som skifter farge i kontakt med enkelte stoffer, tviler jeg på at man kan stole helt på dem.

Det sier Arne Helland. Han er overlege ved Avdeling for klinisk farmakologi ved St.Olavs hospital i Trondheim.

– Voldektsdop er ikke ett enkelt stoff, og jeg kan vanskelig se for meg en neglelakk som kan påvise alle mulige slike stoffer, forklarer han.

Han sier at voldtektsdop, eller "date rape drugs", er et fenomen som media har blåst opp, men som sannsynligvis sjelden blir brukt.

Arne Helland

Overlege Arne Helland mener alkohol er et mye større problem enn voldtekstsdop.

Foto: Privat

Det er i stedet alkohol som er det mest brukte rusmiddelet i forbindelse med voldtekt. I en studie fra Trondheim fant man alkohol hos 85 prosent av alle kvinner som henvendte seg til voldtekstmottaket innen 12 timer etter overgrepet, forteller Helland.

– Alkohol er egentlig det perfekte voldtektsdop. Det sløver sansene, gir kritikkløshet, redusert vurderingsevne og gjerne hukommelsestap i ettertid. Hvis man setter seg i overgriperens sted, kan man lure på hvorfor man skulle ta seg bryet med å putte dop i drinken til folk, når det er så mange som doper seg ned helt for egen maskin, seier han.

Vanskelig å stole på

Tall fra den nasjonale omfangsundersøkelsen om vold og voldtekt i Norge (2014), viser at 9,4 prosent av alle norske kvinner blir utsatt for voldtekt en gang i løpet av livet.

Hvor mange av disse voldtektsdop har spilt en rolle i, er det vanskelig å si noe om. Det kan nemlig være vanskelig å bevise at det har vært brukt siden slike medikamenter raskt forsvinner ut av kroppen. Det forteller Lisa Arntzen ved DIXI Ressursenter mot voldtekt.

– Men selv vi ikke kan si noe sikkert om omfanget, er det et stort problem for de som rammes. Ekstra skummelt med voldtekstdop er at man kan få i seg stoffer eller doser som gir alvorlige skader på kroppen, sier hun.

I likhet med Helland, understreker hun at man aldri kan stole helt på forebyggende produkter som neglelakken Undercover Colors, men synest likevel det er et godt tiltak.

– Jeg syns det er kjempeviktig og bra at studenter og andre tenker forebyggende og utforsker dette feltet. Forebyggende arbeid koster, men det koster samfunnet mer å rette opp skaden i etterkant.

LES OGSÅ: Rekordbeslag av voldtekstdop

Et salgbart produkt

Undercover Colors er ennå ikke å få tak i i butikkene. Oppfinnerne av neglelakken er fremdeles studenter med utdanning å fullføre, men de vil gjerne jobbe videre for å gjøre den til et salgbart produkt.

– Nå jobber vi med utvikling og testing. Neste skritt er finne ut om det er et marked for å selge et slikt produkt, og så finjustere prototypen før vi eventuelt setter i gang med storproduksjon av neglelakken.