NASA-satellitt registrerte gressbrann

Gressbrannen på Vestlandet registreres fra verdensrommet.

Satellittbilde, gressbrann

NASA har avmerka med rødt der satellitten har målt uvanlig sterk varme.

Foto: NASA

I ett og et halvt døgn har flammene herja i Sandnes - nå har også to skogbrannhelikoptre blitt satt inn for å bekjempe gress- og lyngbrannen.

Brannen, som er spredt over et flere kvadratkilometer stort område mellom Hommersåk og Bersagel i Sandnes kommune, startet like ved Vårlivarden, et populært turmål.

– Det kommer stadig inn nye meldinger om at brannen har tatt seg opp på nye steder, skriver informasjonskonsulent i Brannvesenet Sør-Rogaland, Gry Solem, i en pressemelding tirsdag formiddag.

Røyken vises

Nå har NASA-satellitten Aqua fanga opp den unormale temperaturen i Sandnes-området, bildet under ble tatt mandag 1. april klokka 14.25 norsk tid.

Røyken fra brannen vises på satellittbildet, i tillegg har NASA markert en liten rød firkant der satellitten har fanga opp signaler om uvanlig sterk varme.

Aqua, som ble skutt opp i mai 2002, veier omtrent tre tonn og går i bane 700 kilometer over bakken.

Terje Wahl ved Norsk Romsenter forteller til NRK.no at bildeinstrumentet, som kalles MODIS, viser detaljer ned til omtrent 300 meter.

Satellittbilde, gressbrann

Bildet ble tatt mandag 1. april klokka 14.25.

Foto: NASA
Mange frykter døden, og noen mener det snart er mulig å unngå den. Forskere jobber på spreng for å finne en kur mot aldring. I mellomtiden gjør folk ekstreme ting for å redde seg selv, noen går så langt at de fryser seg ned i håp om et nytt liv. Programleder er Solveig Hareide. (1:5)
Roboter og kunstig intelligens vil med stor sannsynlighet overta jobben din i løpet av de nærmeste tiårene. Men hva så? Trenger vi egentlig å jobbe hvis maskinene gjør arbeidet bedre og raskere enn oss? (4:4)
Vi elsker skjermene våre. De får oppmerksomhet selv når vi skal dele gode stunder med våre nærmeste. Det kan skape problemer for barnas utvikling, men dersom fremtidens teknologi i stedet spiller på lag med menneskets kropp og hode finnes det håp. (3:4)