NASA-satellitt registrerte gressbrann

Gressbrannen på Vestlandet registreres fra verdensrommet.

Satellittbilde, gressbrann

NASA har avmerka med rødt der satellitten har målt uvanlig sterk varme.

Foto: NASA

I ett og et halvt døgn har flammene herja i Sandnes - nå har også to skogbrannhelikoptre blitt satt inn for å bekjempe gress- og lyngbrannen.

Brannen, som er spredt over et flere kvadratkilometer stort område mellom Hommersåk og Bersagel i Sandnes kommune, startet like ved Vårlivarden, et populært turmål.

– Det kommer stadig inn nye meldinger om at brannen har tatt seg opp på nye steder, skriver informasjonskonsulent i Brannvesenet Sør-Rogaland, Gry Solem, i en pressemelding tirsdag formiddag.

Røyken vises

Nå har NASA-satellitten Aqua fanga opp den unormale temperaturen i Sandnes-området, bildet under ble tatt mandag 1. april klokka 14.25 norsk tid.

Røyken fra brannen vises på satellittbildet, i tillegg har NASA markert en liten rød firkant der satellitten har fanga opp signaler om uvanlig sterk varme.

Aqua, som ble skutt opp i mai 2002, veier omtrent tre tonn og går i bane 700 kilometer over bakken.

Terje Wahl ved Norsk Romsenter forteller til NRK.no at bildeinstrumentet, som kalles MODIS, viser detaljer ned til omtrent 300 meter.

Satellittbilde, gressbrann

Bildet ble tatt mandag 1. april klokka 14.25.

Foto: NASA
Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)