«Utenomjordisk» NASA-oppdagelse møter blanda reaksjoner

Pressekonferanse om utenomjordisk liv avslørte gammelt nytt. – Jeg hadde håpa på noe mer spennende, sier norsk ekspert.

Mono Lake

Her, i Mono Lake i California, har NASA funnet mikrober som lever av arsen.

Foto: Mila Zinkova / Wikimedia Commons

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

NASA holdt i kveld en pressekonferanse om et «astrobiologisk funn som vil ha stor betydning for søken etter bevis på utenomjordisk liv». Slik ble pressekonferansen presentert tidligere i uka av romfartsorganisasjonen. Noe som har fått medier til å spekulere på funn av liv på Mars for eksempel. Det var liekvel ikke det som kom fram på pressekonferansen i kveld, og forskerne har forståelse for at noen skulle ønske større avsløringer.

– Å oppdage en utenomjordisk ville vært fantastisk, men disse funnene er fenomenale likevel, sa NASA-forsker Ariel Anbar etter spørsmål om alle spekulasjonene.

På pressekonferansen ble funnene fra en NASA-finansiert studie presentert. Forskningen viser at en spesiell bakterie kan leve på arsen. Stoffet utnyttes av organismen hvor det tar det inn i DNA og cellemembranen.

– I sciencefictionserier som Star Trek presenteres liv laget av helt andre stoffer. Nå har vi egentlig funnet tilsvarende i vår verden. Dette er veldig stort siden liv kan klare seg uten stoffer vi tidligere trodde trengtes, sa Anbar på pressekonferansen og understreket at også hun skulle ønske man snart kunne oppdage utenomjordisk liv.

– Kanskje vi kan finne ET nå siden vi vet mer om hvordan vi skal lete.

– Fremmede livsformer på vår planet

Etter flere dager med høytflyvende nettspekulasjoner om at det er funnet liv på andre planeter, viser det seg nå at avsløringene er langt mindre oppsiktsvekkende enn mange hadde håpa på.

The Sun var først ute med å avsløre at NASA-funnene dreier seg om mikrober som lever i den arsenrike innsjøen Mono Lake i California.

NASAs egne forskere kunne i kveld presenterer funnene, og de sier at dette er en forsmak på hvordan liv kan utvikle seg på andre måter.

– Hvis noe her på jorda kan gjøre noe så uventet, hva annet kan da levende vesener klare som vi ennå ikke har sett? Nå er tida moden for å finne ut, sier forskeren Felisa Wolfe-Simon som var den som oppdaget denne spesielle livsformen.

Daily Mail var ikke langt bak de første mediene som rapporterte om resultatene, og de skriver at funnet øker sjansen for at det kan finnes liv på planeter uten fosfor i atmosfæren. Avisa påpeker samtidig at avsløringa kan komme som en skuffelse på alle de som hadde forventa mer.

I Telegraph uttaler astrobiolog Lewis Darnell at dette dreier seg om «fremmede livsformer som deler planet med oss».

– Ikke veldig nytt

Hans Erik Foss Amundsen

Foss Amundsen hadde håpa på at NASA-avsløringene var litt mer spennende.

Foto: Kjell Ove Sorvik/AMASE

Hans Erik Foss Amundsen er NASA-forsker og astrobiolog. Han forklarer at denne mikroben bruker arsen som andre organismer bruker fosfor, og dermed er et eksempel på en organisme som kan leve på en annen måte enn det vi er vant til.

– I den tradisjonelle kjemien vi er vant til er liv bygd opp av karbon, hydrogen, nitrogen, fosfor, oksygen og svovel. Mikroben er en jordisk livsform som utvider begrepet om hva livet kan bruke av grunnstoffer, og viser at livet er mer tilpasningsdyktig enn vi hadde trodd, forteller han til NRK.

Han forklarer at forskere som leter etter utenomjordisk liv bruker kunnskap om livsformer vi kjenner fra Jorda når de leter.

– Etter denne oppdagelsen kjenner vi til enda litt mer.

NASAs egne forskere mener at denne nye kunnskapen gir et unntak til noe man tidligere alltid har tatt for gitt.

– Vi har alltid tenkt at liv er avhengig av de seks nevnte grunnstoffene uten unntak. Nå viser det seg at det kan være et unntak, sier Ariel Anbar som er en av forskerne som har skrevet avhandlingen om fenomenet i den arsenrike innsjøen Mono Lake i California

I motsetning til enkelte av de engelske avisene er Amundsen nøktern i sin beskrivelse av hvor oppsiktsvekkende funnet er.

– Dette er jo ikke veldig nytt, det har vært publisert materiale på lignende funn tidligere.

– NASA har venta lenge

Vitenskapsbloggen Watts Up With That? påpekte før pressekonferansen at det allerede i 2004 ble utgitt en rapport om dette temaet. I tillegg uttalte en av kveldens paneldeltagere, Felisa Wolfe-Simon, seg i en artikkel i The Times datert mai 2010.

– Hvis pressekonferansen virkelig handler om å annonsere mikrober som lever i arsen har de virkelig venta lenge med å gjøre det, skrev bloggens opphavsmann Anthony Watts.

I flere av nettavisenes kommentarfelt ble det spekulert i at pressekonferansen skulle bidra til å trekke fokus bort fra Wikileaks-saken . Dette hadde Amundsen liten tro på.

– Den der blir alt for sær. Det er en fantastisk oppnåelse for et forskerteam å få NASA til å sende ut pressemelding, forteller han og poengterer at dette er et svært interessant resultat for astrobiologi som fagfelt.

– Men jeg hadde kanskje håpa på noe litt mer spennende.