Hopp til innhold

NASA avliver konspirasjonsteori

Et nytt bilde fra NASA slår beina under påstandene om at mennesker aldri har besøkt Månen.

Video Nye bilder av månen

VIDEO: På det nye bildet av landingsstedet til Apollo 11 kan man se både understellet til landingsfartøyet og utstyret astronautene plasserte på bakken.

Fra bane rundt Månen har det amerikanske romfartøyet Lunar Reconnaissance Orbiter tatt ett nytt bilde av landingsstedet til Apollo 11.

På bildet er det mulig å se ikke bare understellet til landingsfartøyet Eagle, men også utstyret astronautene plasserte på overfalten.

Til og med fotavtrykkene til Neil Armstrong og Buzz Aldrin kommer tydelig fram på bildet.

Les også: 50 år med bemanna romfart - suksesser og katastrofer

Nekter å tro

Forskjellige meningsmålinger i USA tyder på at en av ti amerikanere er overbevist om at NASA lurte hele verden i 1969.

Ifølge konspirasjonsteorien ble månevandringen til de to astronautene foretatt i et filmstudio.

Grunnen til bløffen skal ha vært at NASA på et tidspunkt forsto at de ikke ville greie å nå tidsfristen som var satt av president Kennedy i 1961.

Han lovte at USA skulle sende mennesker til Månen og få dem trygt tilbake innen utgangen av sekstitallet. Apollo 11 ble sendt avgårde i juli 1969.

Les også: JFK var i tvil om månelandingen

Buzz Aldrin på månen

Bilde av Buzz Aldrin foran det som ikke er med på det nye bildet fra NASA. Det amerikanske flagget ble blåst ned og sannsynligvis dekket av støv da de to astronautene forlot overflaten.

Foto: Neil Armstrong / NASA

Skarpøyd fartøy

Lunar Reconnaissance Orbiter er en god gammeldags spionsatelitt som går i bane rundt Månen. Optikken om bord kan skimte detaljer på bare noen centimeter.

Det har aldri blitt sagt av NASA at målet for fartøyet har vært å ta bilder av de amerikanske landingsstedene på Månen, men det er blitt brukt betydelige ressurser på å gjøre akkurat det.

En rekke av landingstedene er fotografert, og det siste bildet i rekken viser det første landingsstedet i en oppløsning som tidligere ikke er sett.

Kamera og LM

På bildet er selve understellet til landingsfartøyet godt synlig. Det er mulig å se tre av de fire fotplatene som fartøyet sto på.

Den siste fotplaten er tapt i skygger på bildet. Det er bare understellet igjen på Månen.

Den øverste delen brukte de to astronautene til å komme seg vekk fra overflaten igjen. Det er også mulig å se kameraet som Neil Armstrong dro med seg noen meter vekk fra landingsfartøyet.

Det var gjennom dette kameraet at nær en milliard mennesker på jorden kunne se de to astronautene da de beveget seg rundt på bakken.

Les også: Neil Armstrong refser Obama

Buzz Aldrin på månen

Bilde av Aldrin når han plasserer ut seismometeret på overflaten. Landingsfartøyet Eagle står i bakgrunnen.

Foto: Neil Armstrong / NASA

Eksperimenter på bakken

På bildet har NASA markert de forskjellige eksperimentene som astronautene plasserte ut rett ved månelanderen.

Det som er markert som PSEP er et seismometer som Buzz Aldrin tok med seg til et flatt område omtrent 20 meter fra landingsfartøyet.

Det som er markert som LRRR er en innretning som fortsatt brukes til å reflektere laserlys fra jorden.

I en spesialutgave av TV-programmet «Mythbusters» ble denne reflektoren brukt til å bevise at det må ha vært mennesker på Månen.

På det nye bildet er det også mulig å se støvdekslet på reflektoren som Armstrong tok av da han hadde plassert den på bakken.

Laserreflektoren på månens overflate

Foto av laserreflektoren på Månens overflate. Denne reflektoren ble brukt til å måle avstanden til månen med stor nøyaktighet, og brukes fortsatt av forskere. Det var denne reflektoren «Mythbusters» brukte til å bevise at mennesker har vært på månen.

Foto: NASA

Fotavtrykk

Det aller første fotavtrykket et menneske lagde på et annet himmellegeme er tapt for alltid, men restene av det er synlig på det nye bildet.

Det mørke området rundt det som er markert som LM på bildet, er fotavtrykkene til astronautene.

Det første avtrykket ble ødelagt av trampingen til astronautene i løpet av timene de var på overflaten.

De unike fotavtrykkene de er mulig å identifisere, er streken som går fra landingsfartøyet og til krateret til høyre i bildet.

Disse tilhører Neil Armstrong, som var den eneste som tok den omtrent femti meter lange turen til det som ble kalt Little Vest Crater.

Likevel skepsis

Bildene av dette landingstedet og de fem andre landingstedene i Apolloprogrammet vil sannsynligivis ikke bli godtatt av de mest innbarkede skeptikere.

Når de tror at det var mulig å for de hundretusener som var involvert i Apollo-programmet å holde en slik hemmelighet hemmelig, så er det ikke å strekke det for langt å tro at NASA nå manipulerer helt usyldige månebilder for å hevde at de har tatt bilde av landingstedene.