NRK Meny
Normal

Naboen kan overvåke deg på nettet

Nedlastede e-postvedlegg og programfiler kan være noe helt annet enn hva det utgir seg for – og ta kontroll over datamaskinen din. Bli bedre kjent med den digitale tidsalders trojanske hest.

Internett og overvåking
Foto: Colourbox

Når du får e-post fra fremmede med tilsynelatende artige videoer eller blir anbefalt programvare av ukjent opphav er det all mulig grunn til å være skeptisk. Filene du åpner eller laster ned er nemlig ikke nødvendigvis det de utgir seg for å være.

Kamera-kapring

Se for deg at du tar med din bærbare pc på badet. Du plasserer den på vaskemaskinen og setter på musikk mens du kler av barna og gjør de klare for kveldsdusjen. Et annet sted i verden sitter noen og følger med i sanntid på det som skjer inne på badet ditt via din bærbare datamaskins webkamera. Uten at du verken vet noe om det eller merker noe galt.

Det er slik en såkalt trojaner fungerer. Det er et stykke programvare som er laget for å enten skade dataene dine eller overvåke selve maskinen, uten at brukeren er klar over det. I motsetning til virus, krever en trojaner at du selv gjør noe aktivt for å installere den. For å få til dét er den ofte kamuflert som noe fristende som lokker deg til å klikke OK.

Uten at du selv er klar over det, kan du slik nettopp ha infisert pc-en din og gitt andre kontroll over den.

Pass på passordene

Selv om du ikke har webkamera, er du allikevel ikke sikret mot angrep. Hvert eneste tegn du skriver på en infisert maskin kan nemlig også bli logget og overført fortløpende til bakmenn med onde hensikter, gjerne økonomiske.

Hans Marius Tessem

Hans Marius Tessem i NorSIS.

Foto: Stein Schinstad

I kveldens Tekno på NRK2 kl 20.10 får du se hvor lett fremmede kan få tak i passord, kredittkortnummer og pinkoder du bruker på nettet.

– Jeg kan se alt du skriver på tastaturet, demonstrerer seniorrådgiver Hans Marius Tessem i NorSIS, norsk senter for informasjonssikring.

Tessem presiserer at slik snoking selvfølgelig er ulovlig. – Mistenker du at noen overvåker deg, ta kontakt med politiet.

Les også: Nettsvindelen øker kraftig

Les også: Beskytt deg mot farlig Windows-orm

– Bruk sunn fornuft

For å sikre seg mot trojanere anbefaler Tessem å holde både selve operativsystemet og all annen programvare oppdatert, samtidig som man bør installere et antivirusprogram og jevnlig ta backup av data for sikkerhets skyld. Det anbefales også å aktivere brannmuren som sperrer ute uønsket trafikk til og fra datamaskinen.

Men det kanskje aller viktigste er den sunne skepsisen.

– Bruk hodet og ikke klikk ukritisk OK på alt som dukker opp på skjermen, avslutter han.

Se program to i nett-tv eller last ned Tekno til odel og eie (RSS) .