NRK Meny
Normal

Facebooks kontroversielle søkefunksjon er rett rundt hjørnet

Grafsøk finner det meste av informasjon som er lagret på Facebook - og snart blir søket tilgjengelig for samtlige brukere. Nå kan det lønne seg å sjekke hva du gir fra deg av informasjon på det sosiale mediet.

Grafsøk

Den nye søkefunksjonen kommer ikke på norsk riktig enda, men ifølge Facebook Norden sin talsmann kan du få tilgang til grafsøk allerede nå.

Foto: Facebook

Tidligere i år presenterte Mark Zuckerberg og kompaniet hans en helt ny søkefunksjon for Facebook. Søket fikk navnet Graph Search, eller grafsøk på norsk.

Søkemotoren, som selskapet ikke ønsker å sammenligne med aktører som Google og Bing, baserer søkeresultater på informasjon som brukerne har lagt ut. Dette kan være alt fra bildeopplastinger, innsjekkinger, «liker» og interesser.

Søkefunksjonen har som mål å presentere innhold på en bedre og mer intuitiv måte. Grafsøk benytter seg av avanserte algoritmer for å gi deg resultatene du er ute etter. Du kan finne nye venner, finne restauranter som vennene dine anbefaler, eller finne single personer som liker et utested, for eksempel.

Undertegnede har allerede hatt tilgang til grafsøk i noen uker, og at søkemotoren er kraftig er det ingen tvil om. Ved hjelp av formuleringer som «photos of me and (...)» tar det bare et par sekunder å finne frem alle bilder av undertegnede og en venn, for eksempel.

Det samme gjelder når jeg skriver «photos i like» - alle bilder jeg har likt siden jeg registrerte meg på nettstedet dukker opp med en gang. Skrives det «Restaurants nearby that my friends like» dukker det opp restauranter som venner har likt.

Kontroversielt

Det nye søket fikk mye oppmerksomhet, både i nasjonal og internasjonal presse, da det først ble presentert i januar i år. Årsaken var personvernsaspektet: Stort sett alt av informasjon som du har lagt ut på Facebook, vil med det nye søket være lett tilgjengelig for andre brukere.

Graph Search

Grafsøk finner ikke ny informasjon, men den presenterer den tilgjengelige informasjonen på en lettere og bedre måte.

Foto: Facebook

Reaksjonene lot ikke vente på seg da dette ble kjent. I ettertid har Facebook forsøkt å roe ned brukerne.

– Grafsøkets mål er å gjøre informasjon folk allerede har delt med hverandre mer nyttig, og på en måte som er helt personlig og som respekterer personverninnstillingene, skrev selskapet i en bloggpost.

I utgangspunktet vil alt av informasjon du har lagret på Facebook være søkbar og potensielt kunne vises for andre brukere. Er informasjonen kun delt med venner i utgangspunktet vil det imidlertid kun vises for venner i søkeresultatet.

Det kan likevel lønne seg å gå gjennom personverninnstillingene på din profil. NRKBeta har laget en detaljert bruksanvisning som viser deg hvordan dette gjøres.

– Ting som ikke er flaut i én sammenheng, kan fort bli det når det dukker opp i en helt annen kontekst flere år etter. Enten det er den nye kjæresten, en potensiell arbeidsgiver eller mamma som finner det, har Anders Hofseth fra NRKbeta tidligere uttalt til NRK.no.

Kommer iløpet av de neste ukene

Jan Fredriksson

Jan Fredriksson er talsmann for Facebook Norden.

Foto: Privat

I første omgang er det brukere med amerikansk-engelsk språk som vil få tilgang til det nye søket. Det betyr imidlertid ikke at du må bo i USA for å få tilgang.

– Løsningen er basert på språk og ikke region. Det betyr at alle som stiller inn sin Facebook på US English får tilgang til grafsøk iløpet av de kommende ukene. Det tar litt lengre tid før den norske versjonen kommer, sier Jan Fredriksson, talsmann for Facebook i Norden, til NRK.no.