Hopp til innhold

Nå kan toalettet hackes

I Japan nøyer de seg ikke med telefoner som er smarte – der har de utviklet smarttoaletter. Men ifølge en fersk rapport kan toalettene lett hackes.

man is sitting on toilet

Eiere av smarttoalettet fra Lixil risikerer å bli hacket mens de sitter på do.

Foto: Colourbox

Elektronikk med ordet «smart» i seg har for lengst inntatt forbrukermarkedet. Smarttelefon, smart-TV, og smartklokke er noe av det vi har i dag.

Men hva med smarttoalett?

Det er nok lett å trekke på smilebåndet når man hører det ordet, for toalett er ikke akkurat det første de fleste tenker på når de hører ordet «smart».

Styres med mobiltelefon

Det har et selskap i Japan forsøkt å gjøre noe med. Der er ordet smarttoalett på vei inn i ordboka.

Toalettprodusenten Lixil har nemlig lansert et avansert smarttoalett som styres med mobiltelefonen.

Ved hjelp av en applikasjon som kan lastes ned på Android-telefoner kan brukeren styre en rekke av toalettets funksjoner via telefonen.

Smart toilet

Slik ser et av verdens første smarttoaletter ut.

Foto: Youtube / Skjermdump

For der andre toaletter ikke har så mange funksjoner, har varianten fra selskapet Lixil flere finurligheter: Automatisk senking og heising av toalettsetet, automatisk skylling, høyttalere og automatisk rensing

Alt kan styres og automatiseres ved hjelp av en mobiltelefon.

Frykt og ubehag

Med smartheten kommer også en bakside – sikkerheten.

Klosettet kobler seg til telefonen gjennom bluetooth, og denne tilkoblingen kan lett hackes, ifølge det amerikanske sikkerhetsselskapet Trustwave's Spiderlabs.

Sjelden har vel uttrykket «å utnytte et sikkerhetshull» passet bedre.

- En angriper kan laste ned applikasjonen og bruke den til å få toalettet til å skylle ned hele tiden. På denne måten øker vannforbruket og dermed kostnadene for eieren, skriver sikkerhetsselskapet i rapporten.

Det stopper imidlertid ikke der.

- Angripere kan også få enheten til å åpne og lukke lokket når brukeren minst venter det, aktivere rompevasken eller tørkefunksjonen. På denne måten kan de forårsake ubehag og frykt hos brukeren.

Dyrt dobesøk

Så kan det jo diskuteres: Hvem i alle dager tar seg bryet med å hacke et toalett? Svaret er nok at det er ganske få. Spesielt siden det går over bluetooth, og man dermed er nødt til å være ganske nærme toalettet for å få tilgang.

Sikkerhetsselskapet erkjenner at det hele virker ganske harmløst, men advarer likevel.

Hackerne trenger nemlig ikke være særlig profesjonelle, fordi alt som trengs for å koble til er en pinkode. Denne pinkoden er «0000», en kode hvem som helst klarer å plotte inn.

Kjøpere av det smarte toalettet må punge ut rundt 5.600 dollar, altså omtrent 33.000 kroner.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.