Nå blir det lysere – og det går raskt

Spesielt i Nord-Norge. Der blir dagene 15 minutter lengre – hver dag.

Kaldt

SOLEN ER PÅ VEI TILBAKE I NORD: Mørketiden er snart over for folk i nord. Dette bildet er fra Øverbygd i Målselv kommune i Troms, tatt i november 2019 – før solen forsvant ned under horisonten.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

22. desember var det vintersolverv – populært kalt «solsnu». Fra den dagen har vi sakte gått mot lysere tider. Men akkurat nå går det veldig fort – spesielt i Nord-Norge.

– Nå får vi sola tilbake. I løpet av fire måneder går vi fra mørketid til midnattssol, som betyr at solen er over horisonten hele døgnet. Det blir mye raskere lysere i nord enn i sør, sier statsmeteorolog John Smits og fortsetter:

– Og nå tirsdag er det soldag i Tromsø.

Egentlig kommer sola over horisonten i Tromsø igjen den 15. januar. Men på grunn av fjellene rundt byen er det først 21. januar det er mulig å se sola inne i byen – noe som blir feiret med solboller hvert år.

– Vi ser en veldig rask økning i daglengde. I Tromsø blir det rundt 15 minutter mer dagslys hver dag fremover, sier Smits til NRK.

Solsnu

LYSERE TIDER: I løpet av fire måneder går vi fra mørketid til midnattssol i Nord-Norge.

Foto: Nina Kobberrød

Dagene blir raskt lengre over hele landet

Trondheim får over fem minutter ekstra dagslys hver dag fremover. Noe som betyr rundt 40 minutter ekstra dagslys kun i løpet av én uke.

I Bodø blir dagene åtte minutter lengre for hver dag som går – mens folk i Oslo, Bergen og Stavanger får rundt fire minutter mer dagslys. Noe som statsmeteorologen tror folk setter pris på.

– Mer varme og mer lys fra solen er noe som folk antageligvis synes er trivelig. Og så er det jo slik at mørketiden kan påvirke folks søvnmønster. Men nå er det ikke lenge igjen før det blir sollys hele døgnet, påpeker Smits.

Solverv

SOLEN OG JORDA: Vintersolverv faller på 21. eller 22. desember på den nordlige halvkule. Dagene blir stadig kortere opp mot vintersolverv, og de blir lengre igjen etterpå.

Foto: met.no

Fra mørketid til midnattssol på to måneder

Visse steder går det uhyre raskt fra mørketid til midnattssol. I Longyearbyen på Svalbard kryper solen først over horisonten igjen den 16. februar.

Og da går det svært raskt fra at det er null minutter med dagslys i løpet av dagen, til at det er lyst hele døgnet.

– Det vil kun ta to måneder fra mørketid til midnattssol i Longyearbyen, som starter 19. april, sier Smits.

Statsmeteorolog John Smits

MER SOLLYS I VENTE: Det forklarer statsmeteorolog John Smits.

Foto: Steinar Lote / NRK