Hopp til innhold

Mystisk massedød blant delfiner

Mer enn 3000 delfiner har mista livet i et pågående massedødsfall i Peru. Årsaken er ikke kjent, men ekspert legger skylda på oljeselskaper.

PERU/ A dolphin is seen dead on the shore of a beach in Lambayeque

En av mange delfiner som ligger på Lambayeque-stranda nord i Peru.

Foto: STRINGER / Reuters

Perus kystlinje har de siste månedene vært prega av døde delfiner i hopetall.

Det starta med en rapport om 24 døde dyr i januar. Siden har det gått slag i slag, og med forrige ukes registrering av 481 døde delfiner er totaltallet nå passert 3000.

Siden massedøden fortsatt pågår, frykter eksperter at det skal ende opp som det største massedødsfallet for delfiner som noen gang er rapportert.

– Er ikke mulig

Det var først da en pensjonert fisker i mars fortalte at rundt 1500 dyr var skylt opp på stranda at forskere virkelig sperra opp øynene.

– Min første reaksjon da jeg hørte det var at det ikke er mulig, sier Carlos Yapién til Environmental Health News.

Yaipén er veterinær, biolog og grunnlegger av Scientific Organization for the Conservation of Aquatic Animals (ORCA). Han dro ut til nordkysten for å se det med egne øyne, og fant 625 døde dyrekropper på ei strandlinje som er 135 kilometer lang.

Her kan du se Yaipén lete etter - og undersøke - døde delfiner:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Skylder på oljeleting

Undersøkelser Yaipén har foretatt på rundt 20 dyr har vist at alle har hatt blødninger i mellomøret, brudd på beinet rundt øret, lungeskader og bobler i blodet.

Han sier dette tyder på at det er lydbølger som har skadet delfinene, men ikke drept dem umiddelbart. De fleste delfinene ser ut til å ha stranda mens de enda levde.

– Dyrene ville ha blitt desorientert, fått intense smerter, og hatt store problemer med å puste, forklarer han.

Yaipén tror oljefirmaer er synderne. De bruker sonar for å lete etter olje under havbunnen.

Ifølge Offshore har minst ett firma - Houston-baserte BPZ Energy - aktivt lett etter olje utenfor Peru-kysten de siste månedene.

– Kan være flere faktorer

I en rapport Yaipén har skrevet trekker han også fram sykdom som en potensiell årsak.

– Det kan være en epidemi, enten av brucella, morbilivirus, eller begge deler.

Peter Ross er forsker ved Institute of Ocean Sciences i Canada, og sier det er for tidlig å trekke noen endelige konklusjoner. Han påpeker at stress eller miljøgifter kan gjøre havpattedyr mer sårbare for sykdomsfremkallende organismer.

– Når det er snakk om massedød kan det muligens være snakk om en årsak, men langt oftere finner vi ut at det er et resultat av to, tre eller fire faktorer, sier han til EHN.

Zoolog Petter Bøckman forklarer at denne typen hendelser er vanlige.

– Dette skjer hele tiden, det er ikke første gang flokkdyr dør i flokk. Men det ser selvfølgelig fryktelig dramatisk ut når mange døde delfiner skylles opp på stranda, sier han til NRK.no.

Han forteller at det er svært vanlig å finne flere fossiler sammen, og at sykdom gjerne rammer flokker.

– At dette er et resultat av lydbølger høres likevel veldig plausibelt ut.

PERU/ Veterinarian Carlos Yaipen of the Research and Conservation of Aquatic Animals (ORCA) takes samples from a dead dolphin on the shore of a beach in Lambayeque

Carlos Yapién undersøker en av de døde delfinene. Alle han har undersøkt har hatt øre- og lungeskader.

Foto: STRINGER / Reuters

«Dødsårsak ukjent»

90 prosent av de stranda dyrene i Peru er vanlige langsnutede delfiner. De resterende er svarte niser.

På slutten av åttitallet døde rundt 700 tumlere langs USA's atlanterhavskyst. Noen år etter døde flere tusen stripede delfiner i Middelhavet.

I begge tilfellene ble det påvist immunforsvar-svikt hos de døde delfinene, som ble ofre for virus- og bakterieinfeksjoner.

Det er ikke sikkert vi noen gang får endelig svar på hva som er årsaken til at delfiner dør i Peru. Der forskes det lite på livet i havet.

Og uansett hvor mye det forskes - vi finner ikke alltid svar. Av 55 undersøkte havpattedyrene som har stranda I USA de siste åra, har 29 fått merkelappen "dødsårsak ukjent".