Myggen tok kverken på T.rex

De skrekkinngytende dinosaurene fikk trolig nådestøtet av insekter.

En dinosaur-park nær byen Bautzen i Tyskland.
Foto: NORBERT MILLAUER / AFP

De enorme dinosaurene dominerte i sin tid landjorda, men så, for ca 65 millioner år siden, døde de ut. Den rådende teorien har vært at en gigantisk asteroide krasjlandet med jorda og at klimaendringene rett og slett tok knekken på dem. Også voldsomme vulkanutbrudd har fått skylda. Men den siste teorien peker på at synderen snarere er å finne blant naturens minste - insektene.

Det er professor George Poinar, zoolog ved Oregon State University som lanserer teorien i sin nye bok. Ifølge den engelske avisa the Guardian mener Poinar det er flere indiser som peker på insektene som de ”skyldige” for dinosaurenes utryddelse.

Insektene tok kontrollen

Viser denne tegningen en virkelig dinosaur?

Foto:HO/Scanpix/Reuters

Foto: HO / REUTERS

 

Insektene hadde en nemlig en voldsom oppblomstring i samme periode som dinosaurene gikk tilbake. Det var også en oppblomstring av smittebærende insekter og dinosaurene fikk nye sykdommer fra disse. Zoologen Poinar mener også at oppveksten av insekter forandret vegetasjonen og dermed dietten til de planteetende dinosaurene.

”Vi kan ikke slå absolutt fast at insektene er de skyldige, men vi tror de var en ekstremt avgjørende kraft i dinosaurenes fall”, mener professor Poinar. Forskerne fra Oregon State University kan også vise til at de har funnet rester av sykdommer som malaria i fossiler fra insekter fra denne perioden. Mens undersøkelser av fossile dinosaur ekskrementer også viste funn av parasittiske mikrober som innsekter bærer.

Professor Poinar mener de andre forklaringene, som geologiske forandringer og katastrofer, også spilte en rolle. Men at disse ikke kan forklare den lange tidsperioden dette tok. Insekter og sykdommer derimot, kan forklare dette, mener Professor Poinar.

 

LES: Hele artikkelen i the Guardian