Hopp til innhold

Moralen vår er lavest på kvelden

BOSTON (NRK): I løpet av dagen faller moralen vår og vi er mer villige til å jukse og lyve på kvelden enn om morgenen, viser ny amerikansk forskning.

Spise sjokolade

I løpet av dagen blir vi moralsk slitne, og vi er ikke så flinke til å holde på prinsippene våre som på morgenen, ifølge ny forskning fra USA. (Illustrasjonsfoto).

Foto: Monkey Business Images

Maryam Kouchaki

Maryam Kouchaki har forsket på moralen vår og hvordan den endrer seg i løpet av døgnet.

Foto: Harvard University

– Vi satte folk i situasjoner hvor de kunne være uærlige og likevel tjene penger på det. Da så vi at folk har lavere moral på kvelden enn på morgenen, forteller forsker Maryam Kouchaki ved Institutt for etikk ved Harvard University i Boston til NRK.

Hun har nylig publisert en studie i samarbeid med Isaac Smith ved University of Utah’s David Eccles School of Business. Den viser at moralen vår synker i løpet av dagen.

Rundt 200- 300 amerikanere var deltagere i studien, men de visste ikke hva forskerne ville finne ut av.

«Morgen moral- effekten»

Det ble gjennomført to eksperimenter hvor deltagerne fikk se et mønster av prikker på en datamaskin. For hver gang ble de spurt om det var flest prikker på høyre eller venstre side av skjermen.

Deltagerne fikk ti ganger mer betalt for å si at det var flest prikker på høyre side, selv om det uten tvil var flest på venstre side.

Det betyr at deltagerne hadde en klar motivasjon for å svare galt og lyve, skriver Psychological Science.

Deltagerne ble testet mellom klokken åtte og tolv om morgenen, og deretter mellom klokken tolv og seks på ettermiddagen.

De som ble testet på morgenen svarte mye oftere ærlig, enn de som svarte på ettermiddagen.

Dette kaller forskerne «morgen moral- effekten».

Folk med høy moral mest påvirket

Forskerne fant de samme resultatene da de testet deltagere fra ulike steder i USA over internett. Deltagerne svarte mye oftere uærlig og påsto at de hadde løst et uløselig tallproblem om ettermiddagen, enn om morgenen.

Forskerne fant også ut at de som har lavere moral til vanlig ikke blir så påvirket av «morgen moral- effekten», mens de som har en ganske høy moral er mer ærlige om morgenen enn om kvelden.

– Vi blir moralsk slitne

– For å ha selvkontroll trenger vi kognitive ressurser, og i løpet av dagen bruker vi opp disse «kreftene» som gjør oss i stand til å handle riktig, forklarer Kouchaki.

Det betyr at vi blir moralsk slitne, på samme måte som vi blir fysisk slitne.

Det er likevel mulig å hente seg inn og fylle opp de moralske lagrene igjen.

– Den beste måten å gjøre det på er å ta en lur, spise eller meditere og på den måten bygge opp igjen moralen, sier Kouchaki.

  • Hør hele saken i Norgesglasset her:

– Nyttig både privat og på jobb

Kouchaki mener at disse forskningsresultatene kan brukes både i privatlivet og på arbeidsplassen.

– Som menneske er det viktig å være klar over dette slik at man vet når på dagen det er lurt å ta viktige avgjørelser, og når det er lurt å la være.

Hun mener også at bedrifter bør være klar over hvordan moralen vår varierer i løpet av døgnet.

– De kan bruke dette i forhold til hva de forventer av medarbeiderne sine og kanskje omstrukturere arbeidsoppgaver ut i fra denne kunnskapen, sier hun.

Les også: Tidligere NHO-topp: – Høyt sykefravær skyldes dårlig arbeidsmoral

Kan ha gode holdninger, men handle galt

Einar Øverenget

Filosof Einar Øverenget mener vi har lik moral gjennom hele døgnet, men at vi er mer tilbøyelige til å se bort i fra den på kvelden.

Foto: NRK

Filosof Einar Øverenget ved Activa Humanistisk Akademi har ikke lest den nye studien, men han synes forskningen er interessant.

– Jeg tror vi har den samme moralen gjennom hele dagen, men vi er nok mer tilbøyelige til å nøytralisere den på kvelden når vi er slitne, sier han.

Øverenget skiller mellom moral og etikk, og mener det er fullt mulig å ha gode holdninger, men likevel handle galt.

– En person som mener det er galt å stjele vil mene det gjennom hele døgnet, men han kan være mer tilbøyelig til å gjøre det likevel på kvelden, forklarer han.

Søvn er den beste medisin

Øverenget tror også tidsnød er en faktor som gjør at folk tar gale beslutninger sent på dagen.

– Da begynner folk å bli stressa, de må hente i barnehagen og gjøremålene baller på seg. Det kan være interessant å merke seg for sjefer der ute.

Øverenget mener i likhet med Kouchaki at søvn er den beste medisin.

– Systemene våre bearbeider ting selv om vi ikke er bevisste, for refleksjonen vår er i aktivitet likevel. Hvis jeg skal ta viktige beslutninger har jeg erfart at det beste er å legge det bort litt og la det gjære over natta.

Les også: Barn som sover lite spiser mer