NRK Meny
Normal

Monsterfisk fanget på film for første gang

På 600 meters dyp oppdaget amerikanske forskere denne uken den sjeldne dyphavsmarulken eller «sjødjevelen», som er oppkalt etter sin stygghet.

– Vi har dykket her regelmessig i 25 år, og har bare sett den tre ganger, sier Bruce Robinson, formann i Monterey Bay Aquarium Research Institute, til San Jose Mercury News.

Lever på hunnen

Med det store gapet og "fiskestanga" i pannen kan dyphavsmarulken enkelt lokke til seg et bytte. Hannen er liten i forhold til hunnen og har kun ett formål i livet, å finne seg en make.

Han biter seg fast i kroppen hennes og lever som en parasitt som aldri vil slippe taket. Kroppen hennes gir ham mat, oksygen og de nødvendige hormonene for å overleve.

– Hvis han ikke finner en kvinne, drukner den, sier Ted Pietsch, professor ved University of Washington og ekspert på dyphavsbreiflabb.

Dyphavsmarulk

Forskerne var ute med en miniubåt i Monterey Bay da de fikk øye på den rare skapningen. Selv om den ser stor og skummel ut var denne kun 9 centimeter lang.

Foto: Monterey Bay Aquarium Research Institute

Forskere fra Monterey Bay Aquarium var ute med en miniubåt i Monterey Bay da de fikk øye på den rare skapningen. Den befant seg på 600 meters dyp, men ifølge ekspertene oppholder den seg vanligvis enda lenger ned.

– Videoen vil fortelle oss mye om hvordan den beveger, svømmer og orienterer seg i forhold til tyngdekraften, sier Pietsch.

Gruppen dyphavsmarulker finnes også i norske farvann, og lever da på dyp som er større enn 300 meter.

(SE VIDEO AV FISKEN ØVERST I ARTIKKELEN.)

Skal forske på fisken

Dykkerne fikk også fanget dyphavsmarulken. Robinson skal bruke den til å forske på om arten vil overleve hvis det blir større temperaturendringer i Monterey Bay.

– Man kan se at temperaturen sakte, men sikkert stiger, sannsynligvis på grunn av global oppvarming. Dersom den fortsetter å stige og mengden av oksygen fortsetter å synke, kommer ting til å forandre seg. Jeg er usikker på om arten vil overleve, sier Robinson.

Hans team med forskere har bygget et instrument som skal kartlegge hvordan fisken oppfører seg når temperaturen endrer seg. Først måler de mengden oksygen i et lukket område med luft eller vann, med dyret i, og overvåker deretter endringene i oksygennivået over tid.

– Dyr som lever på havdypet er vant til at oksygennivået er lavt, men jeg er bekymret for at grensen er nådd, sier Brad Seibel, assisterende professor i marinbiologi ved Universitetet i Rhode Island.