Hopp til innhold

Mobilvirus kan koste deg dyrt

Tenk deg at mobiltelefonen din sender dyre SMS’er av seg selv midt på natta, eller sender kontaktlister, pin-koder og annen informasjon til kriminelle. Det kan skje hvis mobiltelefonen din blir infisert av datavirus.

Mikko Hyppönen
Foto: F-Secure

Mobiltelefoner har blitt til små datamaskiner, og vi lagrer stadig mer verdifull informasjon på dem. Forskningssjef i det finske anti-virusselskapet F-Secure, Mikko Hyppönen, forteller at de dermed har blitt attraktive for kriminelle som lager datavirus.

- Vi oppdaget det første dataviruset på mobiltelefon i 2004. Til nå har vi sett litt over 350 forskjellige virus. Alle angriper de nye ”smarte” telefonene.

Store penger å tjene

Foreløpig har virusene stort sett vært harmløse, men de blir stadig mer avanserte. Folk lagrer verdifull informasjon på telefonene, som pin-koder, passord og kredittkortnummer. Hyppönen kan fortelle at dette gjør dem svært interessante for pengegriske datakriminelle.

- Jo mer penger som håndteres ved hjelp av mobiltelefoner, for eksempel ved mobile betalingssystemer eller mobil nettbank, jo større er sjansen for at kriminelle vil begynne å utnytte disse.

Dessuten har mobiltelefoner allerede et innebygd betalingssystem ved at du betaler telefonregningen din hver måned. Dette har kriminelle utnyttet ved å få telefonen til å sende dyre SMS’er uten at du merker det.

- Vi har oppdaget flere virus som med jevne mellomrom sender en SMS til en dyr nummertjeneste. Pengene går rett i lomma til de som har laget viruset. Se innslaget: Mobilvirus - et nytt storproblem

Schrödingers katt meldte tidligere om spionprogramvare som kan overvåke bruken av mobiltelefonen din . Dette er også en form for virus, som F-Secure sin programvare kan bekjempe og fjerne.

Slik beskytter du deg

F-Secure er blant flere selskap som lager programvare som beskytter telefonen mot både virus og spionasje.

Hyppönen mener likevel at det er mulig å unngå å bli infisert uten å måtte betale for slike anti-virusprogrammer. 

- Ved å bruke sunn fornuft og følge sikre dataprinsipper er telefonen sikker.

Den vanligste formen for mobilvirus sprer seg over den trådløse blåtann-forbindelsen. Hvis telefonen din blir utsatt for et angrep fra en infisert telefon vil du få spørsmål om du ønsker å motta en blåtann-melding fra en ukjent avsender.

Irriterer til du aksepterer

Hvis du ikke vil motta meldingen og svarer nei, vil den infiserte telefonen prøve å sende på nytt. For hver gang du svarer nei fortsetter den å sende meldinger.

Dette gjør at du ikke får brukt telefonen din, og da er det lett å bli frustrert og svare ja.Dermed er telefonen din infisert.

For å redde deg ut av en slik situasjon er det riktige bare å vente, eller bevege seg utenfor rekkevidden til blåtann-forbindelsen, som er 15-20 meter. Meldingene vil da forsvinne.

Dyre virus

Hvis du vil være helt sikker er det lurt å skru av blåtann. Hvis du likevel ønsker å ha blåtann-forbindelsen slått på er det tilrådelig å gjøre den umulig å oppdage for andre.

Såkalte trojanere er virus som utgir seg for å være nyttige program eller spill, som brukerne installerer i god tro. Dermed har de fri tilgang til å gjøre skade, ved for eksempel å sende verdifull informasjon til bakmennene.

Slike program blir ofte sendt som vedlegg eller linker i SMS’er. Det er derfor viktig å ikke stole på meldinger fra ukjente avsendere, enten det er e-poster eller meldinger over Blåtann, SMS eller MMS. Et generelt råd er å ikke installere programmer på telefonen som du ikke stoler 100% på.