Hopp til innhold

Spionerer via mobiltelefonen

Med noen tastetrykk og programvare kjøpt på nett kan mobiler forvandles til en skjult mikrofon som spionerer på eieren.

Spionmobiler
Foto: Njord Røv / NRK

Avlytting av mobiltelefoner er ikke lenger forbeholdt politiet og spioner. Hvem som helst kan nå betale 150 euro til et nettselskap og få tilsendt programvare som gjør at en enkelt kan overvåke alle samtaler og meldinger som går til og fra en gitt mobil. Alt som trengs er to minutter alene med mobilen du vil overvåke. Overvåkeren vil til og med få beskjed via spionprogrammet dersom eieren av telefonen bytter SIM-kort.

Spionmobiler
Foto: Njord Røv / NRK

Hemmelig mikrofon

Telefonen kan også når som helst brukes til avlytting. Telefonspionen har nemlig mulighet til å ringer opp mobilen uten at eieren merker det, og bruke mobiltelefonen som sin egen skjulte mikrofon. Det betyr at vedkommende kan høre alt som foregår der mobiltelefonen befinner seg, og hemmelige møter, utroskap, fortrolige samtaler kan avlyttes uten fare for å bli oppdaget.

Sjalu kjøpere

Politiet i USA og det militære har allerede brukt teknologien med stort hell flere ganger. Men den teknologiske drivkraften kommer ikke fra myndighetene. Det er kommersielle krefter som står bak. Sjalu ektefeller og forretningsfolk er gode kunder av teknologien.

Ifølge Stein Willasen, ekspert på mobiltelefoner ved NTNU, finnes det flere kjente episoder der forretningsfolk har "glemt" igjen sin egen mobiltelefon når de har forlatt et møte. De har deretter ringt opp sin egen telefon og fulgt med på hva som skjer i møterommet når de selv ikke er til stede.

God råd hvis du vil beskytte deg mot mobil-spioner

Sikkerhetsrisko

Avdelingsdirektør Christophe Birkeland hos den statlige organisasjonen Nasjonal sikkerhetsmyndighet , kan fortelle at det en rekke steder er fast praksis at mobiltelefoner blir nektet tatt med inn i møterom nettopp på grunn av avlyttingsfaren. Alle norske statsråder har telefoner som er krypterte. De er dermed sikret mot slik avlytting og Birkeland anbefaler alle nordmenn å innstallere brannmur på sine mobiltelefoner for å unngå å vandre rundt som åpne mikrofoner.

Christophe Birkeland
Foto: Njord Røv / NRK