Mobilen kan gi søvntrøbbel

Har du problemer med å sove? Mobiltelefonen kan være årsaken.

Mobil
Foto: Marja Airio / Scanpix

Mobilen kan forårsake søvnløshet, hodepine og konsentrasjonsvansker. Det har professor i sosialmedisin og stressforskning ved Uppsala Universitet, Bengt Arnetz, funnet ut. Den ferske studien er gjort i samarbeid med Karolinska Institutet og Wayne State University i Michigan og gir strålingen fra mobilen skylda for søvnvansker.  

884MHz i øret

I 18 måneder fulgte forskerne 35 menn og 36 kvinner mellom 18 og 45 år for finne ut hva strålingen fra mobiltelefonen har å si for blant annet nattesøvnen. Halvparten ble utsatt for trådløse signaler med en styrke på 884 MHz. Det tilsvarer den strålingen man blir utsatt for mens man snakker i mobiltelefon. Den andre halvparten ble ikke utsatt for stråling.

Får ikke sove

Resultatene av studien viser at de som ble utsatt for stråling fikk hodepine og hadde problemer med å sovne.

 - Da de først sovnet sov de også dårligere enn de som ikke hadde blitt utsatt for stråling, sier professor Bengt Arnetz til nyhetsbyrået AFP.

Dropp kveldssamtalen

- Hvis du har problemer med å sove anbefaler jeg å ikke snakke i mobiltelefonen rett før du legger deg, sier Arnetz til AFP.

Arnetz og forskerteamet jobber når for å finne ut hvorfor denne strålingen forstyrrer søvnmønsteret.

- Siden dette forskningsprosjektet er det største innenfor dette området, tror jeg vårt enorme datagrunnlag med tiden vil kunne gi et godt svar på nettopp dette, sier Arnetz til AFP.

 LES: Hele artikkelen på physorg.com

 

søvn

Forskning viser at mobilen bør ligge langt unna senga når du skal sove.

Foto: Scanpix / SCANPIX