Mindre homohets, mer romhets

Svenskene anmelder stadig færre tilfeller av hatkriminalitet, men hets og vold mot afrikanere og romfolk øker.

Romfolk tigger utenfor Stortinget

Romfolk som tigger utenfor Stortinget i Karl Johans gate i Oslo sentrum.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Det ble anmeldt seks prosent færre tilfeller av hatkriminalitet i Sverige i fjor enn i 2008, viser ny statistikk fra Brottsförebyggande rådet (Brå) i Sverige. Mest minker vold, hets og krenkelser på grunn av seksuell legning.

De siste fem årene har svenskene anmeldt 32 prosent færre slike lovbrudd.

For noen grupper peker likevel statistikken feil vei:

Anmeldelser for kriminalitet rettet mot romfolk økte med mer enn en femtedel i perioden. Anmeldelser av det forskerne kaller afrofobiske forhold – kriminalitet rettet mot folk med afrikansk bakgrunn – økte med nesten én fjerdedel.

Les hele saken hos forskning.no.

Mange frykter døden, og noen mener det snart er mulig å unngå den. Forskere jobber på spreng for å finne en kur mot aldring. I mellomtiden gjør folk ekstreme ting for å redde seg selv, noen går så langt at de fryser seg ned i håp om et nytt liv. Programleder er Solveig Hareide. (1:5)
Roboter og kunstig intelligens vil med stor sannsynlighet overta jobben din i løpet av de nærmeste tiårene. Men hva så? Trenger vi egentlig å jobbe hvis maskinene gjør arbeidet bedre og raskere enn oss? (4:4)
Vi elsker skjermene våre. De får oppmerksomhet selv når vi skal dele gode stunder med våre nærmeste. Det kan skape problemer for barnas utvikling, men dersom fremtidens teknologi i stedet spiller på lag med menneskets kropp og hode finnes det håp. (3:4)