Mindre homohets, mer romhets

Svenskene anmelder stadig færre tilfeller av hatkriminalitet, men hets og vold mot afrikanere og romfolk øker.

Romfolk tigger utenfor Stortinget

Romfolk som tigger utenfor Stortinget i Karl Johans gate i Oslo sentrum.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Det ble anmeldt seks prosent færre tilfeller av hatkriminalitet i Sverige i fjor enn i 2008, viser ny statistikk fra Brottsförebyggande rådet (Brå) i Sverige. Mest minker vold, hets og krenkelser på grunn av seksuell legning.

De siste fem årene har svenskene anmeldt 32 prosent færre slike lovbrudd.

For noen grupper peker likevel statistikken feil vei:

Anmeldelser for kriminalitet rettet mot romfolk økte med mer enn en femtedel i perioden. Anmeldelser av det forskerne kaller afrofobiske forhold – kriminalitet rettet mot folk med afrikansk bakgrunn – økte med nesten én fjerdedel.

Les hele saken hos forskning.no.

Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)