Hopp til innhold

Miljøvennlig mat

Mye miljøvennlighet kan legges igjen på veien til og fra - og ikke minst i -matbutikken.

Bli mer miljøbevisst i matveien

Det første du bør tenke på er: kan jeg sette igjen bilen hjemme? Mye av miljøbelastninga oppstår allerede i det du har starta motoren og er på vei kjørende til butikken.

Videre blir det mindre miljøforstyrrende om du:

1. Tilpasser innkjøpene til årstida for å unngå lange transporter. Med en mindre energikrevende livsstil kan vi ikke kjøpe frukt og grønt fra Sør-Amerika, Sørøst-Asia eller Sør-Afrika.

2. Kjøper mat som produseres så nære geografisk som mulig. Let for eksempel etter norske epler, eller i det minste europeiske, og lokalt dyrkede grønnsaker om sommeren.

3. Handler økologisk. Det minsker spredningen av giftige kjemikalier og kunstgjødsel i naturen, som kan komme til å forurense hav og sjø. Ved å handle økologisk unngår du også å få rester av kunstige stoffer i maten.

Av og til står valget mellom økologiske varer som er frakta langveis fra, og konvensjonelt laga lokale og nasjonale produkter. Hva velger vi da? Ser vi på hva som påvirker miljøet mest, vinner nok den lokale varen. Tenker vi mer langsiktig kan det være smart å kjøpe den importerte økologiske - for å vise norske matvareprodusenter at dette er et reelt alternativ.

4. Spis frukt, grønnsaker, bønner og rotfrukt fordi det er mer energibesparende enn tilberedning av kjøtt og fisk. Veganerne, som helt utelukker animalske produkter, er de mest miljøvennlige i matveien. I motsetning til en vegetarianer spiser veganerne verken egg, melkeprodukter eller annen lignende mat. Her er tips og fakta om mat og klima .

5. Velg villfisk som ikke er utrydningstrua. På WWF kan du blant annet lese om miljøvennlig fiskeoppdrett.

Debio er kontroll- og godkjenningsinstans for økologisk produksjon i Norge. Oikos er en medlemsorganisasjon som blant annet skal styrke det økologiske miljøet her i landet.

(kilde: svt)