Hopp til innhold

– Én på 500 milliarders sjanse for å filme meteoritten

Medier og fagpersoner fra hele verden ringte fallskjermhopper Anders Helstrup etter forrige ukes video. Ikke alle var like overbeviste om at det var en meteoritt, og NASA mener det kan ha vært et gruskorn.

Fallskjermhopperen Anders Helstrup ble nesten truffet av en meteoritt mens han var i lufta. Han filmet den sensasjonelle himmelsteinen med to hjelmkamera.

VIDEO: Se klippet som har gått verden rundt her.

OPPDATERING: En analyse utført av NASAs Philip Metzger sår tvil om den utenomjordiske opprinnelsen. Les mer om det nederst i saken.

Torsdag i forrige uke publiserte NRK.no saken om fallskjermhopper Anders Helstrups historiske nær-meteorittopplevelse.

Det er første gang en meteoritt er filmet i sin mørke fase – dark flight – etter at meteoritten har sluttet å gløde av friksjonen i atmosfæren, og var i seg selv en verdenssensasjon.

Les mer om meteoritten og vær med på å løse mysteriet her

Det fikk også verdens medier med seg. På sosiale nettverk, Facebook, Twitter og Reddit gikk meteoritten verden over. Den engelske nyhetsartikkelen på NRK.no ble lest over en halv million ganger, og Helstrups klipp er sett over fire millioner ganger på Youtube.

Vil ha hjelp til å finne den igjen

På Torshov i Oslo sitter en lettere rystet Helstrup. Medier fra hele verden har ringt ham ned.

– Det har gått over all forventning. Det har vært en storm, sier han til NRK.no.

Hele fredag gikk med til intervjuer med medier i Norge, Europa og USA. Saken om meteoritten var store nyheter i en rekke av de største mediene i verden, blant dem BBC og Sky, amerikanske Time og Smithsonian Magazine.

– Det har vært hektisk, men det hadde vi ventet. Vi ønsket jo at folk skulle hjelpe oss videre, for det er jo et mysterium vi er ute etter å løse, sier Helstrup.

Mysteriet er først og fremst hvor det er blitt av meteoritten. Videoen gir en del hint og pekepinner om hvilken bane meteoritten hadde, men det mangler et nedslagsfelt.

wedf

Medier verden over fortalte om nyheten fra himmelen over Rena.

Foto: Montasje av Space.com, Time, Slate, Spiegel og RTL News

– Et avsindig race

Helstrup har, sammen med eksperter fra Geologisk museum i Oslo, Norsk Romsenter og Norsk meteornettverk forsøkt å finne steinen igjen, og lanseringen av videoen var ment å være en bønn om hjelp.

Og hjelp fikk han. Geolog Hans Amundsen har vært med i en prosjektgruppe for meteoritten, og han forteller om en enorm pågang siden torsdag.

Hans Amundsen, geofysiker og astrobiolog

Geofysiker og astrobiolog Hans Amundsen.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

– Det har vært et avsindig race. Vi håpet at dette skulle gå viralt, og det gjorde det jo. Det spredde seg utover nettet og sosiale medier som en ildebrann, sier han til NRK.no.

Amundsen forteller om lekfolk som har engasjert seg for å hjelpe, og om noen av de mest kompetente miljøene i verden.

– Da vi la ut dette og ba om hjelp, satte vi i gang verdens kraftigste computer, som er alle de som bruker nettet. Det er noen høyt kompetente miljøer som har tatt tak i dette, fra ballistikkeksperter i Nasa, til våpenprodusenter i hele verden, sier han.

Til tross for de store mengdene oppslag verden over, er det ennå ikke helt klart at dette faktisk er en meteoritt.

– NASAs meteorittsjef Bill Cooke var også ute i Space.com (link) og sa at det var lite trolig at det var en meteoritt, basert på ren sannsynlighetsberegning. Han mente det var én til 500 milliarders sjanse for at dette var en meteoritt, sier Amundsen.

Men var det en meteoritt?

Mange har også engasjert seg for andre teorier, som astronom Phil Plait hos nettstedet Slate. Han teoretiserer rundt andre mulige forklaringer, som at steinen har falt ut skjermen, at den er sluppet fra flyet eller en annen fallskjermhopper, eller at det er filmtriks.

Geolog Hans Amundsen er åpen for mulige andre forklaringer, men tror mest på at Helstrup ble sneiet av en ekte meteoritt.

– Den steinen har en betydelig hastighet, det kan de fleste være enige om. Den kan ikke ha falt ut av skjermen i det øyeblikket den filmes. Jeg er også skeptisk til at dette kunne være noe som ble sluppet ut under hoppet. Men det er ufattelige analyser som nå skjer i verdens beste labber, sier han.

NASAs eksperter på meteoritter har nemlig koblet seg på. Ingeniørene som har som arbeidsfelt å analysere graps og fliser som faller av romferger eller meteoritter som treffer Mars, har tatt på seg å løse mysteriet som skjedde i lufta over Rena.

– Det er så mange mennesker verden rundt som jobber for å løse dette nå. Vi kommer til å finne ut av det, der er jeg helt overbevist om, sier Amundsen.

NASA: Kan ha vært et gruskorn

Verdens sterkeste datamaskiner har regnet på saken. Amerikanske eksperter har særlig engasjert seg i saken med stor iver.

En analyse utført av NASAs Philip Metzger sår tvil om den utenomjordiske opprinnelsen, og konkluderer med at det er større sjanse for at bildene viser et gruskorn eller en liten stein enn at det er en meteoritt.

– De sier ikke at det ikke er en meteoritt, men at steinen i bildet også kan forklares på en annen måte og at det er en mer sannsynlig forklaring, sier Hans Amundsen.

Det kan være en liten stein, et gruskorn, nært linsa, eller det kan være en større stein lenger borte. Den første forklaringa trumfer den siste, mener geologen.

Meteorittekspertene og geologene har oppnådd det de ønsket forteller han.

– Eksperter over hele verden har engasjert seg. Det var det vi håpet. Jeg hadde jo selvfølgelig håpet at de skulle kommet fram til en annen konklusjon. At de skulle sagt noe om hvor en eventuell meteoritt skulle landet, men jeg slår meg til ro med forklaringen deres.

– Kommer ikke til å lete mer

Fallskjermhopper Anders Helstrup er også glad for at NASA mener å ha funnet en plausibel forklaring på det som unektelig ser ut som en stein som farer gjennom lufta 1200 meter over bakken.

– Vårt mål var å finne ut hva som var på bildene, sier han til NRK. Jeg slår meg også til ro med forklaringene som er mest sannsynlig, selv om det er vanskelig å begripe at det skal være en liten stein nære kameraet.

– Jeg kommer ikke til å dra opp til Rena og lete mer før det eventuelt kommer andre beregninger eller opplysninger. Jeg er bare fornøyd med å ha fått et svar på gåta. Jeg er ikke skuffet, men vil bare rette en takk til alle som har bidratt til det – både i inn- og utland.