NRK Meny
Normal

40-åringer er mest deppa

En ny studie viser at 40- og 50års alderen er den tyngste tida for oss mennesker.

Psykiatri
Foto: Scanpix

Nytt studie viser at vi er mest glad i begynnelsen og slutten av livet. I årene fra vi fyller 40 til vi blir 50, er det flest depressive.

Triste 40-åringer

To millioner mennesker fra 80 land deltok i studien utført av en gruppe britiske og amerikanske forskerne. Andrew Oswald fra universitetet i Warwick og David Blanchflower fra universitetet i Dartmouth oppdaget raskt store likheter i humøret til mennesker i samme alder på tross av bosted, familieforhold, økonomi og sosial status.

- Studien viser at kvinner og menn er mest depressiv i 40- 50-årene, sier Oswald til the Guardian. 

Blant engelskmenn slår depresjonen ut nå de runder 44 år. I USA blir menn deppa når de er 50, mens kvinner opplever dette i 40-årsalderen. Det skriver tidsskriftet Social Science & Medicine.

Humøret i U-sving

Forskerne fant også ut vi er mest glade i begynnelsen og slutten av livet. Dette var en trend forskerne fant i alle landene som var med i studien og dermed står myter om vanskelige tenår og deprimerte eldre for fall. 

- Hvorfor vi opplever at humøret vårt går i en U-kurve vet vi ikke for sikkert. Men oppturen mange opplever på slutten av livet kan ha noe å gjøre med at eldre setter mer pris på livet når flere og flere rundt dem går bort, sier Oswald.

 

70år = 20år

Den gjennomsnittlige mannen og kvinnen utvikler en form for depresjon i 50-årene, men når de runder 70 er de like glad som en 20-åring.

- Hvis folk gjøres bevisst på denne midtlivskrisa som de aller fleste går igjennom, da kan det kanskje hjelpe dem å komme igjennom denne perioden, sier Oswald til the Guardian.