Hopp til innhold

Kan snart skape kunstig liv

Forskere mener det nå bare er et tidsspørsmål før vi kan bygge mennesker som er smartere enn oss selv.

Henry Markram
Foto: BBC

- Om få tiår vil vi være i stand til å skape kunstig intelligens, spår Ray Kurzweil. Han er oppfinner og mannen bak Kurzweil Technologies .

Ifølge hans beregninger vil gapet mellom menneskenes og maskinenes evner være utlignet i år 2029. Da vil vi være i stand til å skape kunstig intelligens, og etter den tid vil vi mennesker kunne skape maskiner som er millioner for ikke å si milliarder av ganger mer intelligente enn oss selv. 

 

Mennesket versjon 2.0

Professor John Chapin

Professor John Chapin har utforsket rottehjernen i mer enn 20 år.

Foto: BBC

- Om 25 år  vil vi ha forstått hvordan den menneskelige hjerne virker, og vi vil også ha datamaskiner og programvare som kan gjenskape menneskelig intelligens, mener han.

Dette skjæringspunktet kaller han singularitet, og han mener det er et punkt i historien da samfunnet blir grunnleggende forandret.

- Når dette skjer, vil vi og teknologien bli en integrert enhet, og vi vil kunne forbedre mennesket, sier Kurzweil.

 

Leser tanker

De første skrittene mot denne virkeligheten ble tatt for flere tiår siden. Da skjønte forskere at elektriske signaler er grunnlaget for alle tankeprosesser. Siden den gang har en rekke forskere rundt om i verden jobber nå for å lære seg å lese tanker.

De har målt hjerneaktivitet og kartlagt hvilke mønstre en bestemt stimuli eller handling utløser. Nå ønsker forskere ved  Brain Mind Institute i Lusanne å ta neste skritt. 

Professor Henny Markram leder et prosjekt der målet er å lage verdens første simulerte hjerne. Den kalles the Blue Gene Supercomputer og er en diger maskin som skal etterligne en bitte liten del av en hjerne.

 

Simulert hjerne

Maskinen består av 8000 prosessorer. De simulerer nevronene vi har i hjernen og sender beskjeder til hverandre slik hjerneceller gjør. 

- Akkurat nå vil du trenge en datamskin på størrelse med en fotballbane for å etterligne en menneskelig hjerne, sier Markram.

Det vil ennå ta litt tid før modellen er ferdig bygd, og Markram mener vi i løpet av denne tiden lære oss å forstå menneskesinnet bedre.

- Når vi virkelig forstår hvordan sinnet, virker kan vi også begynne å gripe inn i tankeprosessene. Vi vil kunne lese hjernesignaler og rekonstruere tanker og drømmer, mener han og antyder at selv om dette høres umulig ut i dag vil det være fullt mulig om bare ti til tjue år. 

 

 

SE: Schrödingers katt direkte klokka 19.30

 

 

LES MER: BBC Horizons hjemmeside