Hopp til innhold

Mennesker kan lese hundens følelser

En ny studie viser at folk, både med og uten hundeerfaring, kan lese følelsene til hunder ut ifra ansiktsuttrykket.

Hunder viser følelser

50 respondenter skulle gjette seg frem til hvilke følelser hunden Mal viste på forskjellige bilder. Her er han glad, engstelig, sint og lei seg.

Foto: Keith Reynolds / Barnwood Gallery

Forskningen viser at en rekke frivillige klarer å lese om en hund er glad, sint, lei seg, overrasket eller redd, bare ved å se på et foto.

– Det er ingen tvil om at mennesker klarer å lese andre menneskers følelser gjennom ansiktsuttrykk. Men vi har bevist at mennesker også klarer å lese en hunds følelser tilnærmet perfekt ved å se på et bilde, sier Dr. Tina Bloom, psykolog og forsker ved Pennsylvania Department of Corrections.

Hun ledet studien sammen med Harris Friedman ved Walden University i Minneapolis, og for å bevise påstanden om at mennesker kan lese hunder, brukte de politihunden Mal, en fem år gammel belgisk fårehund som «forsøkskanin».

Lokket frem følelsene

For å få frem ulike ansiktsuttrykk, trigget de forskjellige følelser hos hunden mens de fotograferte den. Ved å rose Mal, ble han sittende med ørene frem og tungen ut, et tegn på en fornøyd hund. Ved å skjenne på hunden, så den sørgmodig ut og så vekk fra kameraet.

For å få frem sinne i hunden, lot forskerne som de var kriminelle, og Mal responderte straks med å flekke tenner og snerre.

Tre erfarne hundetrenere valgte ut de bildene de mente viste hundens følelser best, og totalt 21 bilder ble vist til friville mellom 24 og 70 år.

Avsky og overraskelse var vanskeligst

50 frivillige ble delt i to grupper etter hvor mye erfaring de hadde med hunder. Hele 88 prosent klarte å identifisere når hunden var glad. 70 prosent så sinne, 45 prosent så frykt, og 37 så når hunden var trist.

Avsky og overrasket var følelsene respondentene hadde vanskeligst for å forstå. Forskerne observerte også at de med minst erfaring med hunder gjenkjente aggresjon bedre enn de med erfaring. Det tror de har en sammenheng med at hundeeiere overbeviser seg selv om at hunden deres ikke er aggressiv.

Dr. Tina Bloom sier hun håper videre undersøkelser kan vise om mennesker har den samme tilknytningen til andre pattedyr, eller om det gjelder hunder spesielt etter 100.000 års utvikling side om side. Selv har hun fire hunder, og finner det lett å lese uttrykkene deres. Hun mener det er noe helt spesielt med hunder.

– Jeg tror at hvis jeg hadde fått meg en katt, en skilpadde eller en slange, tviler jeg på at den ville blitt like emosjonelt knyttet til meg som en hund. Det er noe annerledes og spesielt med hunder. Jeg vet ikke helt hva det er, men noe er det, sier Bloom.

– Selvsagt for hundeeiere

Thess Erngren

Thess Erngren er hundepsykolog, og oppfordrer hundeeiere til å lære seg å tolke hundene sine.

Foto: Cilje H. A. Moe Photography

Hundepsykolog og -instruktør ved GoodDog center, Thess Erngren, sier at forskningen i seg selv ikke er noen nyhet for hundeeiere. Hun ønsker et vitenskapelig bevis på at dyr viser følelser velkommen

– Alle vi som har hund er jo veldig enig i at man kan lese hundens følelser. Det er helt selvsagt for oss at hunden formidler til oss gjennom kroppsspråket, sier hun til NRK.no.

En hund vil aldri fake eller dempe en følelse, og de er følelsesstyrte individer. Erngren mener man fort lærer seg å tolke sin hunds følelser. De fleste hunder uttrykker de store følelsene som sinne og kjærlighet på samme måte, og disse motpolene er lettest å tolke – det kommer også fram på undersøkelsen. Men det er de ulike nyanser på en del andre følelser som kan være vanskelig

– Jeg pleier å si at alle hunder har et nedarvet alfabet fra ulven, men så finnes de forskjellige «dialekter» med tanke på utseende og egenskaper. Det er først og fremst eieren som lærer seg å lese akkurat sin hund, sier Erngren.

Lett å mistolke redsel

Selv om en hundeeier lærer seg sin hunds uttrykk, sier hundeinstruktøren at det ofte er store misforståelser ute og går. Ett av de største problemene er å forveksle redsel med aggresjon.

– Mange eiere tror hunden er sint når den egentlig er redd. Så straffer de hunden, noe som gjør den enda mer redd, og det blir en ond sirkel.

Erngren oppfordrer hundeeiere til å lære å se når hunden er usikker og trenger støtte. Hun anbefaler også å lese seg opp på temaet, og å stole på sin egen magefølelse.

– Egentlig skulle jeg ønske det fantes en hundelisens der eiere lærte seg hundens behov og språk før de skaffet seg en. Da hadde man eliminert mange av problemene, sier hun.