NRK Meny
Normal

Mellomlanding på månen

Tyngdekraften på månen gjør at romskip får et bedre springbrett ut til andre planeter. I NASA-prosjektet Constellation er månen plattformen ut i universet.

Jorda kommer til syne bak månen. Tatt fra Apollo 8 i 1968.
Foto: Bill Anders, Nasa / AP

Fortid og framtid

Det er 40 år siden den første månelandinga, som var målet for Kennedy og Apolloprogrammet til NASA. 14 Apollo-ferder ble gjennomført. Tre av dem var ubemannede. 12 mennesker har gått på månens overflate og de som sist satte sin fot på månen var besetningen på Apollo 17 , som landet på månen i desember 1972.

Møt programleder Hanne Kari Fossum i samtaler med Erik Tandberg og Eirik Newth om den historiske og fjernsynshistoriske hendelsen og bakgrunnen for hvorfor amerikanerne kom først til månen .

Heltene

Mannskapet på Apollo 11

Mannskapet på Apollo 11.

Foto: NASA

Det var Apollo 11 som skapte historie sommeren 1969 da
Armstrong tok sitt første steg på månen. Ett kvarter senere fulgte Buzz Aldrin etter. I løpet av de to og en halv timene de var på månens overflate samlet de blant annet stein- og støvprøver. Den tredje astronauten, Michael Collins, sirklet rundt månen i kommandoseksjonen.

Tre forskjellige mennesker , alle med sterk personlighet, alle med flyger-erfaring fra det militære, alle født i 1930 og alle i live i dag.

Les mer om mannskapet på Apollo 11 .

"Apollogenerasjonen"

Jorda kommer til syne bak månen. Tatt fra Apollo 8 i 1968.
Foto: Bill Anders, Nasa / AP

De første bildene av som ble tatt av jorda som svever i det svarte verdensrommet, ble tatt fra Apollo 8. Noen mener dette er starten på den moderne miljøbevegelsen.

Eirik Newth om "apollogenerasjonen" i USA .

Constellation

Amerikanernes prosjekt for nye erobringer av verdensrommet, har de kalt Constellations – stjernebilder. Og dette nye stjernebilde-programmet er lagt opp etter en
steg for steg plan utover i rommet. Et av disse stegene er Altair , som er et månelandingsfartøy i NASAs Constellations-flåte. Altairs hovedoppgave er å lete etter vann på månen.

Erik Tandberg og Eirik Newth snakker om om Constellation og Altair .

Les: Markerer historisk TV-kveld

Se programmet Newtons forklaring på hvordan månen ble til .

Astronautstudent Christina AAs guider deg gjennom månelandingen på en enkel måte.