NRK Meny
Normal

Melkeveien mye større enn først antatt

Galaksen vår er minst halvannen gang så stor som forskerne til nå har trodd.

Melkeveien

STØRRE DIMENSJONER: Forskerne mener Melkeveien har en utstrekning på 150.000 lysår.

Foto: Rensselaer Polytechnic Institute

Det er et internasjonalt forskningsteam ledet av professor Heidi Jo Newberg ved Rensselaer Polytechnic Institute som har avdekket de nye dimensjonene på vår egen galakse.

– Melkeveien er ikke bare en flat skive av stjerner, den er bølget. Når vi ser utover fra solen kan vi se minst fire krusninger, sier Newberg til nettstedet phys.org.

Forskerne kan bare studere en del av Melkeveien ved hjelp av disse dataene, men antar at det samme mønsteret gjelder for hele galaksen.

Les også: Slik ser månes bakside ut

150.000 lysår i diameter

Funnene viser at kjennetegn ved galaksen som tidligere er identifisert som ringer, egentlig er en del av det galaktiske systemet.

Astronomene har oppdaget at tallet på stjerner raskt avtar når avstanden fra sentrum av galaksen er på 50.000 lysår. Men så, ca. 60.000 lysår fra sentrum, kommer det til syne en ny ring av stjerner.

– Det vi ser er at denne synlige ringen faktisk er en krusning i skiven, og det kan godt være at det er flere krusninger lenger ut som vi ennå ikke har sett, sier en av forskerne, Yan Xu, til nettstedet.

Melkeveien

BØLGEFORM: Tettheten av lys som er oppdaget i Melkeveien avslører at galaksen har en annen form, noe som gjør at forskerne mener den er 50 prosent større enn først antatt.

Foto: Rensselaer Polytechnic Institute

Galaksekollisjon

Det er denne oppdagelsen som gjør at størrelsen på Melkeveien nå kan justeres.

Til nå har man antatt at galaksen har hatt en diameter på rundt 100.000 lysår, mens funnene til Newberg og hennes team viser at den er minst 150.000 lysår.

Forsker Håkon Dahle ved institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo, ser på funnene som interessante og mener de kan gi oss et mer detaljert og komplekst bilde av galaksen vår.

– En teori er at bølgene forårsakes av mindre galakser som kolliderer med Melkeveien. Man tror disse har mye mørk materie, og hvordan dette påvirker stjernene i vår egen galakse er svært interessant, sier Dahle til NRK.

Rekonstruere historien

Satellittprogrammet GAIA i regi av European Space Agency (ESA) er i gang med å studere en milliard stjerner i galaksen vår. I løpet av fem år skal de samle informasjon om stjernenes posisjon, bevegelse og kjemiske sammensetning.

I lys av dette ser Dahle de nye funnene om størrelsen på Melkeveien som en spennende forsmak på hva vi kan forvente oss av opplysninger om galaksen vår i fremtiden.

– Med stadig mer kunnskap om stjernenes opprinnelse, vil vi til slutt kunne rekonstruere historien og se hvordan galaksen ble dannet, sier Dahle.

Se video: Melkeveien slik European Space Agency, ESA, ser den: