Melk laget på natta kan gjøre deg trøtt

Å drikke melk som kua har laget om natta kan hjelpe mot både angst og søvnproblemer, mener forskere i Sør-Korea.

Melking

Melk laget på natta kan ifølge forskere gjøre oss trøttere, blant annet fordi den inneholder mer av søvnhormonet melatonin.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Ny forskning gjort ved Sahmyook University i Sør-Korea viser at melk som er produsert om natta virker mer beroligende på mus, enn melk som er laget på dagen. Forskninga er publisert i Journal of Medicinal Food.

Inneholdt store mengder søvnhormoner

For å se på forskjellene på melka, gjorde forskerne flere undersøkelser. Resultatene viste at nattemelka inneholdt 24 prosent mer tryptofan, og nesten ti ganger så mye melatonin som dagmelka.

Tryptofan er den største av de 20 aminosyrene og kan virke både beroligende og oppkvikkende på oss.

Melatonin er kroppens søvnhormon, og dannes i hjernen og i netthinnen i øyet. Kroppen produserer mest melatonin, hormonet som gjør at vi blir trøtte, når det er mørkt.

Front view of Wood mouse.

Forskninga viste at musene som hadde fått angstmedisin og nattemelk sovnet raskere og sov lenger enn de som hadde fått vann og dagmelk. (Illustrasjonsbilde).

Foto: Colourbox

Musene ble roligere

For å måle effekten ytterligere, utførte forskerne flere tester på mus. Noen fikk pulver av nattemelk, andre fikk pulver av dagmelk, mens resten fikk vann eller legemiddelet Diazepam, som brukes i behandling av angst. Dette for å se om nattemelka både kunne være angstdempende og gjøre musene søvnige.

En av testene viste at musene som fikk nattemelk og Diazepam, ble mer åpne for å utforske nye rom enn de som fikk vann og dagmelk.

– Dette kan tyde på redusert angst, sier forskerne.

Musene ble deretter satt på et roterende hjul i 20 minutter, for å teste hvordan de ulike tingene påvirket balansen deres. De som hadde fått vann og dagmelk, falt av to ganger i gjennomsnitt, de som hadde drukket nattemelk falt av fem ganger, mens de som hadde fått Diazepam falt av hele ni ganger. Både nattemelka og angstmedisinen gjorde altså at musene fikk dårligere balanse.

Etter at alle testene var gjort, så forskerne også at musene som hadde fått angstmedisin og nattemelk sovnet raskere og sov lenger enn de som hadde fått vann og dagmelk.

– Må mer forskning til

Bjørn Bjorvatn

Professor i medisin ved Universitetet i Bergen og lege ved Bergen søvnsenter, Bjørn Bjorvatn.

Foto: Privat

Professor i medisin ved Universitetet i Bergen og lege ved Bergen søvnsenter, Bjørn Bjorvatn, mener man foreløpig ikke bør være for optimistiske til at nattemelk kan fungere mot søvnproblemer.

– Melatonin fungerer effektivt mot døgnrytmeforstyrrelser, mens effekten på søvnproblemer er dårligere dokumentert. Tryptofan har heller aldri slått an som sovemedisin. Vi kan derfor ikke si at nattemelk skal løse problemene som så mange pasienter sliter med, sier han til NRK.

Forskerne har ikke utført lignende tester på mennesker, blant annet fordi det ikke er lett å få flere personer til å jogge på et roterende hjul i 20 minutter, samtidig som de blir trøttere og trøttere.

– Det må en god del mer forskning til før dette kan anbefales, sier Bjorvatn.

Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)