NRK Meny
Normal

Melk erstatter væsketap etter trening best

Melk kan være et smart valg for å ta igjen væsketap etter trening. En test viser at melk har bedre effekt enn vann og sportsdrikk.

Drikker melk

BBCs programleder Alice Roberts er deltager i eksperimentet som tester hva vi bør drikke etter ei hard treningsøkt.

Foto: Fra dokumentaren "Britain's favourite foods - are they good for us?" / BBC

– Det er godt kjent at melk inneholder viktige proteiner for å bygge opp muskler. Men at melk er så effektiv til å rehydrere, er nok ikke så godt kjent, forteller Truls Raastad, idrettsfysiolog ved Norges Idrettshøgskole.

Flere studier publisert de siste årene viser at melk er spesielt effektiv for å gjennopprette væskebalansen i kroppen etter trening.

Et svett eksperiment

Tolv deltagere skal svette seg gjennom ei knallhard treningsøkt.
Andy Blannin leder dem gjennom eksperimentet som skal vise hvilken drikk som mest effektivt erstatter væsketapet de vil ha etter treninga.
Blannin er forsker ved School of Sport, Exercise and Rehabilitation Sciences i Birmingham. Eksperimentet blir presentert i BBC-dokumentaren «Britain's favourite foods - are they good for us?».

Treningseksperiment

Deltagerne måtte igjennom tre harde økter i Andy Blannins eksperimet.

Foto: BBC

Gjengen på spinningsyklene skal svette ut 1,5 % av sin egen kroppsvekt. Etter økta får de drikke. De gjør testen tre ganger, og Blannin vil finne ut hvilken drikk som gjør jobben best. Vann, sportsdrikk eller melk.

  • Se TV-dokumentaren i Schrödinger spesial her.

Urinprøver avslører resultatet

Sportsdrikk, vann og melk

Er vann, sportsdrikk eller melk det beste valget etter ei hard treningsøkt?

Foto: BBC

Mengden urin forteller hvor mye væske deltagerne greier holde på. Jo mindre de tisser, jo mer effektivt er drikken til å erstatte væsketapet.

Resulatet i testen overrasker kanskje mange. Melka viser seg å være langt mer effektiv enn de to andre testdrikkene. Vann og sportsdrikk deler andreplassen. Her går halvparten av væska deltagerne drakk etter treningsøkta ut i urinen, mens bare en firedel går tapt ved å drikke melk.

– Det er en veldig stor forskjell, forteller Blannin.

Natrium og kalium

- Når en har vært igjennom ei hard svetteøkt er det viktig å erstatte to ting. Vann og elektrolytter, forteller Andy Blannin.

Melka inneholder nemlig to viktige elektrolytter, natrium og kalium, som begge hjelper oss å gjenopprette væskebalansen i kroppen. Vann har små mengder av disse, og sportsdrikk kan også ha et betydelig lavere innhold enn melk.

Viktige proteiner

Proteinet i melka bidrar også til topplassering.

– Protein i melka ser ut til å bidra til at absorberingen av væska skjer sakte. Det gjør at kroppen greier å holde på mer av den, forteller Truls Raastad.

Vann og sportsdrikk tas opp raskere enn melk, og dette skulle man i utgangspunktet tro var positivt for væskebalansen. Men her vil imidlertid mer væske gå ut i urinen, forteller Truls Raastad.

– Det er godt dokumentert at melk er en effektiv rehydreringsdrikk, men det er også mange andre gode alternativer. Vann er fortsatt et meget godt alternativ, men da gjerne sammen med saltholdig og proteinrik mat. Rett kombinasjon av mat og vann vil gi tilnærmet samme effekt som å drikke melk, forteller Raastad.