Med badehette foran PC’en

Hjernen kverner. Du leter etter det riktige begrepet. Øynene dine fokuserer kanskje noen sekunder på ordet du ikke forstår. Fingrene stopper skrivingen. Og der, der forstår datamaskinen hva du lurer på. Og løser problemet for deg.

Eye to IT forsøksperson
Foto: CHristain Lachaud

Ikke akkurat en tenkende datamaskin, men i hvert fall noe som likner. Det europeiske forskningsprosjektet Eye-to-IT skal gi bedre innsikt i hvordan hjernen jobber når man oversetter. Et mål er å lage et dataprogram som popper opp gode forslag til oversettelse på skjermen, basert på ditt blikk på teksten. Hviler øynene lenger ved et ord enn andre, skjønner programmet at du trenger hjelp.

Kamera som overvåker øyebevegelser

Kamera som overvåker øyebevegelser

Foto: Christian Lachaud

Systemet får informasjon fra tre kilder. Pc’en vet, selvfølgelig, hvor du er i skrivingen. Et kamera følger øynene dine og vet på den måten hvor du er i teksten som skal oversettes. Samtidig som de 62 diodene i badehetten fanger signaler fra hjernen.

Alle disse impulsene fra ditt blikk, hode og fingre blir tolket av datamaskinen. Kanskje klarer et dataprogram å finne det riktige ordet for deg - før du vet ordet av det!

Hør Verdt å vites radioinnslag med professor Antin Fougner Rydning.