Hopp til innhold

Massedød av finkefugler i Norge

En fuglesykdom har utryddet 35 prosent av grønnfinkene i Storbritannia. Nå herjer den også i Norge - og det er delvis vår egen feil.

Grønnfinken liker solsikkefrø

Veterinærinstituttet og Norsk Ornitologisk Forening oppfordrer folk til å telle fugler i hagen i vinter. Nå skal omfanget av finkedøden dokumenteres.

Foto: Gunn Nyborg

Er du en de som har funnet en avmagret grønnfinkskrott rett ved siden av fuglebrettet den siste tiden? Med stor pågang av mat virker det kanskje rart, men det er ikke frøene i seg selv som er årsaken.

En sykdom som har drept finkefugler i Storbritannia siden 2005, har de siste årene spredt seg både til Norge, Sverige og Finland, skriver BBC News.

Sulter til døde

Sykdommen rammer fortrinnsvis finkefugler, spesielt grønnfink, og gir betennelse i munnhule, svelg og spiserør hos fuglene. Etter hvert klarer de ikke å spise, og resultatet blir sultedøden.

Parasitten de infiseres av kalles Trichomonas gallinae, og har lenge vært kjent som gul knop hos duer. Den har inntil få år tilbake vært ukjent hos småfugl, men en artikkel i journalen Ecohealth bekrefter at denne sykdommen nå har spredt seg til de nordiske landene.

– Parasitten er blitt en svært seriøs trussel for disse fuglene. Nå er det viktig at veterinærer og ornitologer går sammen for å se på omfanget av smittefaren og overvåker spredningen, sier Becki Lawson, viltveterinær og hovedforfatter i artikkelen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Grønnfink

Grønnfinkbestanden har fått lide under smitten av Trichomonas gallinae-parasitten, men ekspertene mener ikke det så langt er noen fare for bestanden.

Foto: Edny Rønne

Avhengig av telling

Registreringsprosessen er imidlertid i full gang i Norge, der Norsk Ornitologisk Forening (NOF) står i spissen og oppfordrer folk til å melde fra om de oppdager døde fugler rundt foringsbrettene.

– Grønnfinkbestanden har vært i sterk framgang de siste 20-30 årene, men nå ser vi altså en større tilbakegang, sier organisasjonskonsulent i NOF, Morten Ree.

– Det er særlig nå i foringssesongen at folk begynner å melde fra, så det blir spennende å se hvor ille det er når hagefugltellingen starter på nyåret.

– Dør i store mengder

Bokfink

Også bokfinken (bildet) blir rammet av sykdommen, selv om den er mest utbredt hos grønnfinken.

Foto: Roar Hansen

På sensommeren i år har Veterinærinstituttet fått meldinger om døde finker på foringsplasser for småfugl både i Sør-, Midt- og Nord-Norge.

En slik tendens ble første gang registrert i sørlige deler av landet i 2008. Smitten har senere spredt seg over hele Skandinavia og Finland, med unntak av de helt nordligste områdene.

Sist vinter registrerte man en nedgang i grønnfinkstammen på rundt 20 prosent, opplyser temaansvarlig for vilt i Veterinærinstituttet, Kjell Handeland.

– Det samme skjer i både Finland og Sverige, så utviklingen er klart negativ. Fuglene dør i ganske store mengder, og smittes i all hovedsak rundt foringsbrettene våre, sier han til NRK.

Instituttet registrerer at det er særlig de unge fuglene som blir rammet. De over året ser ut til å ri stormen av.

Grønnfink mer mottakelig

Handeland påpeker at det må mer forskning til for å danne et helhetlig bilde av reduksjonen, og at faktorer som for eksempel klimatiske forhold må tas med. Men hvorfor akkurat finken blir rammet, har han en viss formening om.

Kjell Handeland, veterinær ved Veterinærinstituttet

Kjell Handeland ved Veterinærinstituttet.

Foto: Privat

– Det er grunn til å tro at den er mer mottakelig enn andre småfugler. Meisene, for eksempel, henter ofte solsikkefrøet og tar det med seg opp i treet for å spise, mens finkene samles på bakken under, forklarer han.

– Der mister de frø de har hatt i munnhulen, og andre finker plukker disse opp igjen. Slik kan smitten fort spre seg.

– Vi kan forhindre smitte

Syksomsutbruddene opptrer om sommeren og høsten, og forsvinner i vinterhalvåret. Handeland mener vi bør være flinkere til å følge med rundt fuglebrettet i hagen.

  • Les også:

– Det er i utgangspunktet ikke stort behov for ekstra foring på denne tiden av året, men registrerer man en død fink på bakken, kan det være lurt å avslutte foringen for å hindre videre smitte.

Trichomonas gallinae-parasitten smitter ikke til pattedyr eller mennesker.