Hopp til innhold

Maskin lurer smaksløkene

Ved hjelp av en datamaskin smaker kjeksen alt fra sitron og jordbær til mandel eller sjokolade.

Lurer smaksløkene

Oguz Yetkins får sansene lurt på Siggraph

Foto: Chris Veløy / NRK

Oppfinnelsen kommer selvsagt fra Japan der forskerne i fem år har jobbet med å utvikle apparatet som gjør at du tror du spiser noe annet enn det du gjør. Målet er å lure flest mulig sanser for smaksløkene kan bare kjenne fem ulike smaker, søtt, salt, surt, bittert og kjøttsmaken umami.

- Det viktigste er luktesansen, sier Takuji Narum ved universitetet i Tokyo.

Han og kollegene viser fram apparatet på teknologimessa Siggraph i Los Angeles. Det består av et hodedisplay med skjermer som skal lure øynene og rør fra maskinen som skal lure nesa.

Kan brukes på sykehus

Maskin lurer smaksløkene

Også øynene må lures.

Foto: Chris Veløy / NRK

- Dette er bare en prototype, men målet er å bruke det på sykehus slik at pasienter kan oppleve å spise favorittmaten sin selv om de er på diett, forteller Narum ivrig.

Med utstyret på plass gir de publikum en kjeks som ikke smaker annet enn søtt. En svimerket L på den ene siden av kjeksen gjør at maskinen ved hjelp av såkalt augmented reality klarer å vise sanntids video av typen kjeks som er valgt.

- Det lukter som vanlig jordbærkjeks, sier Oguz Yetkin med en kjedelig hvetekjeks i hånda.

På pc-skjermen kan tilskuerne se jordbærkjeksen som Oguz gjennom brillene opplever at han holder. Han er en av de mange messedeltakerne som ikke sier nei takk til en gratis kjeks i bytte mot å være forsøkskaniner for forskerne som vil teste publikumsresponsen.

- Mange sier det er helt sykt, sier Takuji Narum.

Vil lage lurepizza

Maskin lurer smaksløkene

Yetkins foreslo at forskerne burde ha injisert lukten inn i kjeksen.

Foto: Chris Veløy / NRK

Men det er bare 80 prosent av forsøkspersonene som opplever at smaken forandrer seg i følge forskeren. Derfor jobber de med å gjøre enda mer for å lure hjernen til å tro at du spiser noe annet enn det du virkelig gjør.

- Lyd er viktig så vi jobber med å lage ulike lyder for ting man spiser. I tillegg er teksturen viktig for opplevelsen, sier Narum.

Forskerne har ennå ikke funnet ut hvordan de skal skape opplevelsen av ulik utforming på maten. Mens det er kjeks de nå jobber med, ser de på pizza som den neste utfordringen. Skjønt det gjenstår en del for å overbevise alle om det er sjokoladekjeks og ikke en hvetekjeks de spiser.

- Det fungerte helt til du puttet det i munn, men da forsvant lukten forteller forsøkskaninen Oguz Yetkin.

- Kanskje det hadde vært bedre om de fant en måte å injisere lukten i selve kjeksen?