De siste åra har det vært mye snakk om å dra til Mars for å finne ut mer om naboplaneten vår.
Nå har biter fra en meteoritt gjennomført en reise motsatt vei - 49 år etter at noe lignende sist gang ble bekrefta.
- Les:
– Jul i januar
Meteorittbitene falt ned i Marokko i fjor sommer, men det var først i går at de kjemiske prøvene viste at steinene opprinnelig er fra Den røde planet.
Dette har bare blitt observert fire ganger før i verdenshistorien - i 1815, 1865, 1911 og 1962 - så forskerne er naturlig nok overlykkelige.
- Les:
– Det er jul i januar, sier tidligere forskningssjef i NASA, Alan Stern, til AP.
Han sier at det er snilt av Mars å sende steinprøver til Jorda på et tidspunkt når de har for lite penger til å dra dit for å hente dem selv.
– Kan lære oss om liv på Mars
– Kjempestilig at de har klart å samle sammen meteoritten så fort, mens den ennå er "fersk" og ikke overgrodd av for eksempel mose, sier Hans Amundsen til NRK.no.
NASA-astrogeologen forklarer at det antageligvis er en bit av en lavastrøm fra Mars, og at den kanskje kan fortelle om spor etter vann, organiske ting, og rester etter ting som kan tyde på liv.
- Les:
– Det kan fortelle oss om deler av Mars' historie som har med liv på Mars å gjøre.
Amundsen presiserer at forskerne ikke helt vet nøyaktig hva de skal se etter for å finne ut om steinene kan tyde på liv på Den røde planet.
– En gullgruve for forskerne
Meteoritten det er snakk om har fått navnet Tissint, og ble observert og filma på vei mot Jorda. Steinene ble funnet først i desember.
Foreløpig er det, i følge Amundsen, bekrefta funn av 11 kilo Mars-basert stein, den største steinen veier nesten én kilo. Til sammen har vi i underkant av 110 kilo Mars-steiner på Jorda.
- Les:
– Dette er en gullgruve for forskerne, og foreløpig den eneste måten vi kan undersøke Mars direkte på, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard til NRK.no.
– Uvurderlige
Det er ikke bare for forskerne disse steinene er en gullgruve - det finnes folk som lever av å kjøpe og selge meteoritter.
De nyest ankomne Mars-steinene ble først hanka inn av meteorittforhandlere, som så har videresolgt dem - blant annet til NASA.
– Dette er gratisprøver fra Mars. Sett bort fra at vi faktisk må betale forhandlere for dem, sier Chris Herd, meteorittekspert ved University of Alberta, til Time.
- Les:
Meteorittforhandler Darryl Pitt solgte Herd en liten bit av Mars, og forteller at han tar opp til 4800 kroner for ett gram Mars-stein. Dette gjør de sjeldne prøvene mer enn ti ganger så dyrt som gull.
Men prisen skremmer ikke Herd.
– Disse steinene er uvurderlige i forskningssammenheng. Dette er virkelig nydelige eksemplarer. En sjelden prøve, så fersk og vakker.