Russisk Mars-ferd kan ha gått i vasken

Russlands forsøk på å nå planeten Mars med et ubemannet romfartøy, kan ha gått i vasken. Fartøyet kom ut av kurs kort tid etter oppskytningen natt til onsdag.

russiske romrakett

Romfartøyet ble skutt opp fra Kashaktstan tirsdag kveld.

Foto: STR / Afp

russiske romfartøy

Russland har forsøk å nå samme måne to ganger tidligere.

Foto: STR / Afp

Målet for den interplanetariske ferden var Phobos, en av de to små månene som kretser rundt Mars.

LES: Russisk fremstøt mot Mars-måne

Forsøkt to ganger tidligere

Russland har forsøk å nå samme måne to ganger tidligere, i 1988 og 1996, men uten å lykkes. Nå ser også det tredje forsøket ut til å ha gått galt.

Ifølge lederen for det russiske romfartsbyrået Roskosmos, Vladimir Popovkin, bommet det ubemannede romfartøyet på kursen mot Mars kort tid etter oppskytningen fra Baikonur-kosmodromen i Kashaktstan tirsdag kveld.

Motorene sviktet

Årsaken skal være at en av motorene om bord sviktet da det var kommet i bane rundt jorda. Russerne har fortsatt kontakt med fartøyet, men har nå bare tre dager på seg til å sette kursen før batteriene dør ut.

NASA-veteran og romfartskonsulent, James Oberg, mener at det fortsatt er mulig å gjenoppta kontroll over romfartøyet.

– Med et batteri som varer i flere dager, og et romfartøy som beveger seg sakte fra kursen mot mars, er kampen om å gjenoppta kontroll over fartøyet i gang. Dette er ikke umulig, sier Oberg til AFP.

56 Mars-steiner funnet på jorden

Knut Jørgen Røed Ødegaard sa i forkant av oppskytingen at prosjekt er interessant, og at Mars' minimåner inneholder mye spennende informasjon.

Knut Jørgen Røed Ødegaard

Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

– Forskerne er ikke enige om Phobos og Deimos er innfangede asteroider - eventuelt dekka med materiale fra Mars, eller om de i sin helhet består av stoff som kommer fra Mars, sa han til NRK.no.

Ødegaard sier at asteroider som har truffet Mars har slynga materiale opp i været, og at dette antagelig har landa på Mars' to små måner.

– Vi vet at dette er svært sannsynlig siden 56 Mars-steiner til nå er funnet på Jorda. De ble slynga ut i rommet av asteroider som traff Mars, og etter tusener eller millioner av år i verdensrommet falt de ned på Jorden.

LES OGSÅ: Mars500 avsluttes i morgen