Hopp til innhold

Denne mannen har hodetelefonimplantat i ørene

Rich Lee kan høre på musikk uten at du verken ser det eller hører det. Nå håper 34-åringen at magnetene i ørene også skal hjelpe ham når han snart mister synet.

Rich Lee

Når han putter fingeren i øret hører han musikk komme ut fra fingeren. – Ikke mange som har opplevd det, sier han.

Foto: Rich Lee

Teknologi-duppeditter har tradisjonelt sett vært ting vi har puttet i lommen, tatt med oss, eller tatt på oss. Hodetelefoner er et godt eksempel på dette - disse putter vi i ørene, eller trer over hodet.

Kroppsmodifisering med implantat i ørene

Amerikanske Rich Lee er en av dem som tenker litt annerledes rundt kropp og teknologi. Han er nemlig svært fascinert av såkalt kroppsmodfikasjon, en betegnelse på ulik modifikasjon av utseende og kroppens muligheter.

Lee har valgt å kombinere kroppsmodifikasjon med sin interesse for teknologi.

Resultatet er dette: I stedet for å måtte finne frem hodetelefonene og løsne ledningsknotet når han vil høre på musikk, har han hodetelefonene festet permanent - på innsiden av ørene.

Det hele er mulig ved hjelp av et implantat som ble utført av Steve Haworth, en av verdens mest kontroversielle kroppsmodifikasjonsaktører.

Haworth har spesialisert seg på magnetimplantat, og det er nettopp magneter Rich Lee nå har festet i ørene sine.

Rich Lee

Rich Lee har stor interesse for kroppsmodifisering.

Foto: Rich Lee

Slik fungerer det

Ved hjelp av disse magnetene kan 34-åringen lytte til musikk uten synlige hodetelefoner.

Høres dette rart ut, synes du? Det er en velkjent teknologi, men i en noe ny innpakning.

Lee har festet et bånd rundt hodet som blir magnetisk når det sendes strøm gjennom det.

Strømmen kommer fra et batteri som er festet til båndet. Når Lee spiller musikk vil det magnetiske feltet i båndet få magnetene i ørene til å vibrere. Vibrasjonene vil i Lees ører oppfattes som lyd.

Teknologien er ikke ulik den vi finner i vanlige hodetelefoner og høyttalere - også her er det vibrasjoner i magnetene som gjør at du oppfatter lyd.

Kan bli blind - vil bruke ekkolokalisering for å navigere

Utover det å kunne lytte til musikk har Lee stor tro på at implantatet i ørene hans kan hjelpe ham også på helt andre områder.

Ifølge beskrivelsen av prosessen rundt implantatet og prosjektet, kan Rich Lee miste synet om kort tid.

– Jeg har tenkt å koble denne saken opp til en ultrasonisk avstandsmåler slik at lyder kan bli hørt når gjenstander kommer nærmere eller lengre unna. Dette vil i utgangspunktet gi deg en følelse av ekkolokalisering, slik som flaggermusene har, skriver Lee.

Han mistet synet på det ene øyet over natta, og synet på det andre øyet kan forsvinne når som helst, ifølge Lee.

– Dermed fant jeg ut at det er lurt å lære seg å navigere ved hjelp av ekkolokalisering nå.

Lee har lagt ut en video (se nedenfor) der han forklarer hvordan teknologien fungerer. Samtidig forteller han at han får mange spørsmål fra folk som lurer på hvorfor han gjør dette.

– For å være ærlig føler jeg ikke at jeg trenger å svare på det spørsmålet. Enten skjønner folk det, eller så gjør de ikke det.

Det finnes flere mennesker som fester teknologi permanent til eller i kroppen, eller som bruker teknologi for å få «en sjette sans».

Identifisering med chip i hånda

Personen nedenfor har fått en datachip inn gjennom huden, og der forblir den. Poenget med chipen er at den skal kunne identifisere brukeren, f. eks låse opp døra til huset eller bilen. Den kommuniserer med radiosignaler, noe som gjør det mulig for å en person å bare være i nærheten av døra for å låse den opp.

Implantat hender

Mellom tommelen og pekefingeren har denne personen fått en chip festet under huden.

Foto: Amal Graafstra

Magnet i fingertuppen

Rich Lee har også en magnet i fingertuppen, noe som gjør at han faktisk kan høre på musikk fra fingeren hans når han holder den inntil øret.

På bildet under ser du imidlertid en annen manns hånd, Dann Berg, som løfter en binders med fingertuppen. På sin nettside beskriver han detaljert hvordan det føles å ha en magnet på innsiden av fingeren. Ifølge Berg har han hatt få problemer etter inngrepet.

Finger magnet

Dann Berg har, i likhet med Rich Lee, en magnet i fingertuppen. Dermed kan han kjenne det når han nærmer seg magnetiske felt. Iløpet av årene har magneten mistet litt kraft, men den er fortsatt i stand til å løfte opp en binders.

Foto: Dann Berg

«Spidersense» - oppdager om noen kommer for nære

I SpiderMan-filmene har Peter Parker en sjette sans - spidersense. Denne sansen varsler når det er fare på ferde. Forskere har laget en drakt som til en viss grad fungerer på samme måte.

Ved hjelp av sensorer festet til drakten, scannes området rundt personen. Om personer eller objekter kommer for nære, vil drakten trykke mot huden slik at personen merker det. Forskerne tror dette kan hjelpe blinde, hørselshemmede og f. eks syklister på trafikkerte veier.

SpiderSense

«Spidersense»-drakten imiterer SpiderMans sansefunksjon.

Foto: Lance Long, EVL