Astronomisk jubelhelg

Astronomi-elskere må se opp til helga. Med halvannet døgns mellomrom vil først Saturn og så Månen formørkes.

 

Måneformørkelse
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

 

Lørdag kveld blir det måneformørkelse i hele Norge. Astronomenen regner fenomenet som årets vakreste og viktigste himmelfenomen, og det inntreffer når Jorda befinner seg midt mellom Sola og Månen.

Månen havner da i Jordas skygge og blir gradvis helt mørk. Fra klokka 21.18 lørdag kveld, er det mulig å følge med på fenomenet.  Den totale formørkelsen begynner et kvarter før midnatt og varer en drøy time. 

Ringene forsvinner

Halvannet døgn tidligere, natt til fredag, vil et litt mindre synlig himmelfenomen finne sted. Da forsvinner kjempeplaneten Saturn bak Månen. 

Sammenlignet med Jorda er Saturn er en gigantisk planet, men de som ønsker å følge med på fenomenet, må likevel utstyre seg med en god kikkert. Like etter klokka tre natt til fredag, begynner planeten med de berømte ringene å forsvinne bak Månen. Den vil bli borte i omlag  40 minutter før den igjen kommer til syne på den andre siden av måneskiva.

Astronomisk fest

Norsk Astronomisk Selskap og Astrofysisk Institutt ved Universitetet i Oslo har gått sammen om å arrangere en stor publikumstilstelning på Blindern i Oslo. I tillegg vil de overføre hele formørkelsen live på nettstedet astronomi.no.

 

Knut Jørgen Røed Ødegaard
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX