Hopp til innhold

Lysende mus varsler leddgikt

Hvorfor får noen leddgikt, type 1-diabetes og MS? Selvlysende mus kan kanskje gi oss svaret.

Hanne Kari Fossum i Schrödingers katt med laboratoriemus
Foto: NRK

Mus og mennesker er ikke så ulike som vil skulle tro. Vi utvikler mange av de samme sykdommene, f.eks. kreft og autoimmune tilstander som leddgikt, hudsykdommer, Multippel sklerose (MS) og type 1-diabetes.

Men hvorfor blir vi syke? Vi kjenner symptomene, men hva setter det hele i gang? Foreløpig ikke vet vi ikke så mye om akkurat det. Det er her musene kommer oss til hjelp, de har vist seg å være et viktig verktøy i den medisinske forskningen.

Se video om innslaget

Lyser ved sykdom

Mus med Ildfluegen

Mus med Ildfluegen.

Foto: NRK

Når forskerne legger det selvlysende genet fra ildflua inn i musene, begynner det å lyse når det oppstår betennelse i kroppen. En mus med ildflueproteinet Luciferase, ser vi av bildet over, avgir tydelig lys i det bakbeinet som er angrepet av leddgikt. Det er også mulig å se at det lyser i de betente lymfeknutene

Vi kan ikke med det blotte øyet se at det lyser i de betente kroppsdelene. Det er et spesialkamera som måler lysstyrken. Fargene rød og orange, betyr mye lys og sterk betennelse. De blåfargede områdene avgir mindre lys, der er betennelsen bare så vidt i emning.

Autoimmun sykdom

Ludvig Munthe med forskningsmus

Ludvig Munthe med forskningsmus.

Foto: NRK

De selvlysende musene er et viktig verktøy når det gjelder forskningen på autoimmune tilstander. Det er enkelt forklart sykdommer der kroppens immunforsvar ødelegger kroppens eget vev.

- Det er viktig å studere tidlig sykdomsutvikling, for det vet vi per i dag så lite om, sier forsker Ludvig Munthe ved senter for immunregulering, Rikshospitalet.

- Deretter gjelder det å nøste videre på denne informasjonen, for å finne hva det er som forårsaker sykdommen, sier han.

Hvordan oppstår leddgikt - se video

Tidlig stadium

Musene med ildfluegen har vist seg svært nyttige når det gjelder å undersøke hva som skjer i kroppen på de aller tidligste stadiene i en sykdomsutvikling. Ved hjelp av denne metoden kan forskerne studere hva som skjer i kroppen allerede før musene selv kjenner at de er syke.

- Her kan vi få informasjon om hvordan sykdommer utvikler seg, så blir neste konsekvens at vi kan finne ut hvilke medikament som kan forhindre denne utviklingen, sier Ludvig Munthe.

Viktig informasjon

– Studier på syke mus har gitt uvurderlig informasjon som har kommet pasienter til gode, innenfor de fleste sykdomsgrupper. Dessuten har man fått innblikk i hva som forårsaker sykdom, sier Ludvig Munthe, forsker ved Immunologisk Institutt på Rikshospitalet.

Metoden eksportert til utlandet


Musene som lyser ved betennelsesreaksjoner benyttes nå av en rekke forskere i inn- og utland for å studere biologiske prosesser i tillegg til sykdomsutvikling.

Norske forskere publiserte i mars i år en artikkel i det prestisjetunge tidsskriftet ”/American Journal of Pathology/”. Forskningen er et samarbeid mellom Ludvig Munthe og Bjarne Bogen ved Immunologisk institutt, Senter for immunregulering (senter for fremragende forskning), Rikshospitalet og Rune Blomhoff og Harald Karlsen ved Institutt for medisinske basalfag ved Universitetet i Oslo.