Termitter kan stå bak mystiske ørkensirkler

Endelig tror forskerne de vet hva som lager de besynderlige livløse sirklene i Namibørkenen.

Mystiske ringer i Namibrand, Namibia.

Disse mystiske sirklene i sanden i Namibørkenen kan nå ha fått sin forklaring.

Foto: N. Juergens

I visse områder av Namibørkenen finnes tusenvis av sirkler av bar sand med en fin ring av flerårige planter rundt. Fenomenet har vært et mysterium, og igjennom tida har det dukket opp flere forslag til forklaringer:

Er det plantegift som holder midten fri for ugress? Maur? Termitter? Eller kanskje livet i sirklene blir drept av utslipp av kjemikalier fra klodens indre?

Noen sporadiske undersøkelser er gjort, men gåten har blitt stående uløst. Til nå. Etter fire års arbeid og over 40 runder med feltarbeid tror Norbert Juergens fra University of Hamburg at han vet hvem som står bak:

Les hele saken hos forskning.no.

Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)