Normal

Kan holde liv i ikke-pustende pasienter

I framtida kan pasienter som holder på å kveles overleve ved å få oksygen sprøytet direkte inn i blodet. – Dette er svært lovende og kan bli nyttig i mange medisinske situasjoner, sier medisinprofessor.

Lipidpartikler pakket med oksygen

Disse mikropartiklene kan få pasienter som ikke puster til å overleve.

Foto: Courtesy Children's Hospital Boston

Når en person holder på å kveles får ikke blodet nok oksygen. Hvis personen ikke får luft lenge nok, stopper hjertet, og hjernen tar skade. Til slutt inntreffer døden. I et slikt tilfelle kan hvert eneste sekund bety forskjellen på liv og død.

Nå har forskere utviklet mikropartikler fullpakket av oksygen, som kan injiseres direkte inn i blodet til pasienter som holder på å bli kvalt.

Det kan gi medisinsk personell så mye som en halvtime ekstra til å redde pasienten.

– Dette virker veldig interessant og lovende. Mikropartiklene vil særlig være til nyttig bruk i krigssituasjoner og akuttmedisin, men egentlig i alle situasjoner hvor det er behov for oksygen eller blod raskt. Metoden kan også transportere andre ting enn oksygen inn i blodet.

Det sier Alf O. Brubakk, professor i sirkulasjon og bildediagnostikk ved NTNU, til NRK.no.

Gir luft på sekunder

De nye mikropartiklene er annerledes enn naturlige blodsubstitutter, som også bærer oksygen. Blodsubstituttene må bli oksidert av lungene selv, noe ikke mikropartiklene trenger.

Det er forskere ved Boston Children's Hospital som har utviklet mikropartiklene.

– Partiklene kan stabilisere pasienter i nødssituasjoner.

– Det kan gi ambulansesjåfører, førstehjelpere og intensivsykepleiere mer tid til å plassere oksygenmasker trygt over pasientenes ansikter, eller gi annen livreddende hjelp, sier legen John Kheir i en pressemelding fra sykehuset.

Han ledet forskergruppa, og rapporten deres ble publisert i Science Translational Medicine tidligere denne uka.

– Teknikken de har brukt har vært tenkt på før, men så vidt jeg vet er disse legene de første i verden som har klart å få fram et produkt, sier Alf Brubakk.

Holdt kaniner i live i ett kvarter

Mikropartiklene består av et tynt lag lipider, fettstoffer, som innhyller en liten boble med oksygengass. Partiklene blir ført inn i blodomløpet via en injeksjon av flytende væske.

På bare noen sekunder kan det gi oksygenfattig blod omtrent normale oksygennivåer.

Forskerne testet ut mikropartiklene på kaniner med fullstendig blokkerte lunger. En tilførsel av mikropartiklene gjorde at dyrene holdt seg i live og stabile i 15 minutter, uten å ta et eneste trekk med luft.

Legene ved Boston Children's Hospital tror at injeksjonen kan gi et menneske så mye som 30 ekstra minutter før døden inntreffer.

Kan snart komme på markedet

Brubakk tror ikke det er lenge til mikropartiklene er ute på det kommersielle markedet.

– Etter hvert kan mikropartiklene lagres i injeksjonssprøyter på alle sykehus, ambulanser og helikoptre, sier Kheir.

Kheir og kollegaene hans ved Boston Children's Hospital begynte på arbeidet med mikropartiklene i 2006.