Hopp til innhold

Les smart til eksamen

Er du lei av å lese til eksamen? Lær deg smarte husketeknikker og få med deg hele pensum.

Hardt å studere
Foto: Illustrasjonsbilde: www.colorbox.no

Å lære handler ofte om å huske. Skolen stiller store krav til at vi skal huske kunnskapen vi tilegner oss, men ingen lærer oss hvordan vi skal huske alt dette best mulig.

Eksamen på sju timer

Ved å ta i bruk hukommelsesteknikker kan du raskt og effektivt forberede deg til eksamen.

Norgesmester i hukommelse og lærer i NRK Schrödinger katts Memo-serie, Oddbjørn By, har gjennom studietiden utviklet flere teknikker som kan gjøre eksamenslesningen til en sann fryd. Til eksamen i ett av fagene leste han i sju timer, et annet fag ble unnagjort på to dager.

- Dette gjorde jeg for å teste hvor fort det går an å lære og samtidig oppnå et godt resultat.

Oddbjørn understreker at den aller beste måten å lære på er å følge undervisningen regelmessig, samtidig som du bruker hukommelsesteknikker for å huske mer av hva du ha lært.

Historie og årstall

Studere til eksamen

Tunge dager på lesesalen?

Foto: Martin Kierstein

Memoteknikker er ideelle å bruke når man leser til eksamen i historie. Ofte blir vi stående fast når vi får spørsmål om hvilket årstall historiske begivenheter fant sted. Ofte er det viktigst å forstå historien framfor å huske enkeltstående årstall, men vet du ikke at middelalderen kom før renessansen, går det selvsagt ut over forståelsen.

SE VIDEO: Slik husker du årstall

Å lage seg såkalte reiseruter er kanskje det enkleste og mest effektive verktøyet man kan ta i bruk for å huske mer til eksamen.

La oss si du skal huske begivenheter som skjedde på 1900-tallet. Del opp hvert tiår og plasser årene i rom du kjenner godt, for eksempel leiligheten din eller skolen du går på.

Eksempel:

* 1900-1909: gangen i hjemmet ditt
* 1910-1919: kjøkkenet
* 1920-1929: soverommet
* 1930-1939: spisestuen
* 1940-1949: stuen
* 1950-1959: badet
* 1960-1969: kjelleren
* 1970-1979: vaskerommet
* 1980-1989: loftet
* 1990-1999: arbeidsrommet

Roald Amundsen var den første som nådde Sydpolen. Det skjedde i 1911.

For å huske dette, tenker du på kjøkkenet. Det er her du har lagret alle årstall mellom 1910 og 1919. Hvis du fjerner de første tre sifrene, står du igjen med et ett-tall. Se for seg Amundsen som går gjennom kjøkkenet ditt med en stokk i hånda (assosiasjon til ett-tallet). For å huske at det var Sydpolen han nådde, kan du se ham for deg med en sydvest på hodet.

Altså:
Rommet du har lagret årstallet i (kjøkkenet) forteller deg de tre første tallene som er 191, stokken minner deg på tallet en. Sett dette sammen og du får 1911.

Den samme teknikken kan brukes når du skal huske årstall fra et helt årtusen. Poenget er å finne steder å lagre informasjonen på, og samtidig finne egne, gode assosiasjoner som fungerer for deg.

Språk og gloser

Hvem husker ikke gloseprøvene og de fortvilte forsøkene på å lære seg fransk og tysk grammatikk? Pugging gjør gjerne at glosene havner i korttidshukommelsen. Memoteknikker kan hjelpe deg med å lagre glosene i langtidshukommelsen med én gang, noe som øker sannsynligheten for at du vil huske dem for bestandig.

SE VIDEO: Slik husker du gloser

Alle kan lære teknikker

I følge Oddbjørn By er forskjellen på god og middels hukommelse nettopp hukommelsesteknikker.

- Det tar ikke lang tid å sette seg inn i disse. De enkleste teknikkene kan man lære seg på 15 minutter, andre må man bruke litt mer tid på. Men når du har gjort det en gang og funnet de reiserutene som passer deg best, da er en god del av jobben gjort.

For å si det enkelt:
Med hukommelsesteknikker vil du spare tid på å lære mer på mindre tid. Og sjansen er stor for at du vil huske det du lærte i lang, lang tid.

Les mer: Hva er hukommelse?

Les mer: Metoder for å huske bedre

Test deg selv: Hvor godt husker du?