Hopp til innhold

Lego-menn til Jupiter

NASA sender tre uventede passasjerer til Jupiter med romsonden "Juno" som skal skytes opp i dag.

Legomenn til Jupiter

Fra venstre: Lego-Jupiter, Lego-Juno og Lego-Galileo.

Foto: NASA

Romsonden Juno blir sendt til planeten Jupiter i løpet av dagen, og har med seg mer enn bare vitenskapelige instrumenter.

Lego-Galileo

Legoversjoner av Galileo Galilei, kongen over de romerske gudene Jupiter og hans kone Juno er med på turen.

NASA og LEGO samarbeider om et prosjekt som skal gjøre barn mer interesserte i vitenskap og verdensrommet. Derfor har de bestemt seg for å sende plastmennene med på turen.

Det kan kanskje se ut som om Juno, den midterste figuren, holder en stekepanne. Det er egentlig et forstørrelsesglass.

I den romerske mytologien kunne Juno se gjennom skyene som Jupiter hadde skapt for å gjemme seg, men Juno kunne se han slik han egentlig var, skriver NASA på sine hjemmesider.

Galileo Galilei var en italiensk astronom som blant annet oppdaget flere av Jupiters måner, som nå blir kalt de Galileiske måner. Derfor har han et teleskop i hånden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Juno ved Jupiter

Sonden Juno ved Jupiter, slik NASA har sett det for seg.

Foto: NASA

Sonden Juno

Juno skal etter planen bli skutt opp i dag, og begynne sin fem år lange ferd mot Jupiter. Målet med ekspedisjonen er å undersøke hvordan Jupiter ble formet, og etterforske planetens tidlige liv.

For å komme seg av gårde på den vanvittig lange ferden, må Juno slynges tilbake rundt Jorden. Sonden bruker Jordens egen gravitasjon til å øke sin egen fart, og sende seg selv av gårde mot Jupiter.

Når Jorden og Jupiter er nærmest hverandre, er det ca 629 millioner kilometer mellom de to planetene. Hvis du hadde kjørt bil i 80 km/t, hadde det tatt 900 år før du hadde dekket den samme distansen.

Juno gjør unna denne reisen på fem år.

Pål Brekke er seniorrådgiver ved Norsk Romsenter, og er spent på hva Juno kan fortelle oss om Jupiter.

– Juno skal undersøke hvordan Jupiter oppsto, og dermed kan vi også kanskje vite mer om hvordan resten av solsystemet ble formet.

Nordlys på Jupiter

Nordlys på Jupiter, som Juno skal undersøke.

Foto: NASA

Sonden skal blant annet undersøke Jupiters magnetfelt og gravitasjon, og dermed finne mer ut om planetens kjerne.

Den skal også se på en bivirkning av Jupiters enormt kraftige magnetfelt, nemlig nord- og sørlys, også kalt polarlys.

– Mange forbinder polarlys med jorden, men det er flere andre planeter i solsystemet hvor dette skjer. Jupiter, Saturn og Neptun har også polarlys.

For at det skal bli polarlys må planeten ha et magnetfelt, og en atmosfære som partikler fra solen kan reagere med.

Sonden skal fly over polområdene på Jupiter, og ta svært detaljerte bilder av både polarlys og polene.

Juno skal undersøke hvordan denne prosessen fungerer på Jupiter. Les mer om hvordan nordlys oppstår i denne artikkelen:

Flinke til å spre kunnskapen

Brekke er også imponert over hvordan NASA trekker oppmerksomhet mot sine romferder. Denne gang med et mannskap av Lego-menn.

– De er veldig flinke til å involvere barn og unge i det de holder på med. NASA er veldig opptatt av at publikum skal få noe tilbake for alle de ressursene som brukes på forskning.

NASA har svært mye undervisningsmateriell tilgjengelig på sine nettsider, og Brekke synes de tar sitt samfunnsoppdrag som forskere på alvor.

Juno skal gå i bane rundt Jupiter i ca. et år, før den styres inn mot Jupiter for å kræsjlande. Forskerne vil ikke at sonden tilfeldigvis skal styrte inn i en av Jupiters måner, siden dette kan forsøple framtidige forskningsmål med materialer fra Jorden.

Dette betyr også at Lego-mannskapet aldri kommer tilbake, og ender sine dager i det knusende trykket i Jupiters atmosfære.