NRK Meny
Normal

Legevitenskap i sagatid

De kunne mer enn mange tror, vikingtidens legekyndige. Var ølet dårlig, kunne en skje jord gjøre underverker. Og tette urinrør, det fikset de også.

Spelet om Heilag Olav 2009
Foto: Camilla Bilstad / NRK

Ragnar Stien, nevrolog

Ragnar Stien

Foto: Ivar Grydeland / NRK

Hør Verdt å vite Spesial om legevitenskap i sagatid

Gammelt skriftlig materiale inneholder ofte sykdomsbeskrivelser og forslag til botemidler. Leser du dette med en del medisinsk kunnskap innabords, viser det seg oftest å være både svært presist og veldig relevant.

Ragnar Stien er nevrolog, han er medlem av Den norske nevrolitterære klubb, og han er medforfatter av bøkene Hjernen og kunsten samt Hjernen og kulturen. I tillegg er han svært interessert i alt som har med medisinsk historie å gjøre.

Håvamål

På Island, på 12-hundretallet, ble gudediktet Håvamål skrevet ned. Håvamål betyr ”Den høyes tale”, det vil si guden Odin sin tale. Diktet kan ses på som en lærebok. En lærebok som uttrykker livsvisdom i en form som minner ikke så lite om ordspråk.

I strofe 137 finner vi åtte medisinske resepter og Ragnar Stien finner mye fornuft her, i hvert fall dersom han, av og til, retter opp feil gjort av oversetteren Ludvig Holm-Olsen som jo var jo filolog og ikke medisiner.

Der kan vi blant annet lese Odin’s råd til Lodfavne: ”Når du drikker øl, så søk jordens kraft, for jorda tar imot ølet. Fast jord mot flytende”.

Jord mot øl?

Ragnar Stien har forklaringen: I vikingtid ble det ofte brygget øl av ureint korn. Det kunne føre til forgiftninger og skikkelig dårlig form etter en hyggelig kveld. Men enkelte typer jord hadde en virkning som vi kan sammenlikne med aktivt kull, et middel som jo også brukes mot forgiftninger i dag.

Jomsvikingene

Nevrologen Ragnar Stien er, naturlig nok, aller mest begeistret for sagaens beskrivelse av jomsvikingene. Der finner vi nemlig beskrivelsen av et ekte nevrofysiologisk eksperiment. Mens vikingene sitter på en tømmerstokk og venter på å bli halshugd, en etter en, så sier en av de til sidemannen: -Nå tar jeg en nål i hånda, og dersom jeg er live etter at de har hugget hodet av meg, så holder jeg fortsatt på nåla. Eller så detter den jo ned.

Nåla datt ned.

Vil du vite mer nevrofysiologi? Her er programmet for Hjerneuken 2010 (15.-21. mars)