NRK Meny
Normal

Lanserer islamsk smarttelefon

Indisk produsent vil føre travle muslimer nærmere Gud og erobre det de mener er en noe nølende islamsk kundegruppe. – Tror ikke savnet etter Mekka-app er årsaken til mindre mobilbruk, sier norsk religionsforsker.

Islamsk smarttelefon

På denne islamske smarttelfonen får du alt du trenger som praktiserende muslim i en hektisk hverdag.

Foto: Enmac

En komplett versjon av Koranen på 29 forskjellige språk - automatisk stillemodus under moskéenes bønnetider - et kompass konstant rettet mot Mekka.

Disse funksjonene er bare basisen for den religiøse grunnpakka du får med Enmacs nye «GSM Mobile Qur'an»-smarttelefon, skriver britiske The Telegraph.

– Marked med potensiale

India har verdens raskest voksende mobilmarked, og over 850 millioner indere har i dag abonnement. Fattige sykkeltaxisjåfører og bønder inkludert.

Produsenten, som er verdensledende innen islamske digitale produkter, har imidlertid bitt seg merke i at ikke alle henger like godt med på trenden.

– Vi har rundt 180 millioner muslimer i India, men det viser seg at innføringen av mobiltelefoner i disse miljøene har gått noe tregere, sier Enmacs Anuj Kanish, som lanserte produktet i landet.

– Så langt har responsen vært overveldende. Potensialet er stort, og jeg tror denne type mobiltelefon vil virke mer nyttig og spennende for akkurat disse menneskene.

Alt i ett

Enmac har tidligere lansert både nettbrettliknende e-bøker og islamske ipoder, men nå er altså alle funksjonene samlet én touchbasert smarttelefon.

Her kan man få både Koranen og Hadith, fortellingene om hva profeten Muhammed sa og gjorde, opplest av sju forskjellige berømte resitører.

Varsel om bønnetider for tusenvis av byer over hele verden med automatisk stillemodus er selvfølgelig på plass, og du kan lett stille kalenderen etter den muslimske Hijri-tidsregningen.

Dette, og mye mer, for en enklere muslimsk hverdag.

Slik ser menyene i Enmacs «Islamic e-Book» ut. Tilsvarende oppsett brukes i deres nye smarttelefon:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

«Religiøs teknologi»

Religion har en svært sentral plass i det indiske samfunnet, men det har også mobiltelefonen. Kanish i Enmac mener kombinasjonen av disse to vil være en suksessfaktor.

– Dette er den første smarttelefonen av sitt slag i India, og målet er å tilby et produkt som tilfredsstiller begge behovene, sier han.

– Vi har fokusert på "religiøs teknologi" for å hjelpe våre travle kunder å opprettholde kontakten med Gud.

Usikker på effekten

Religionsforsker og professor ved NTNU, Ulrika Mårtensson, mener telefonen vil være et svært nyttig og praktisk redskap for mange muslimer, men tror ikke mobilsalget vil skyte i været med det første.

– Dette er veldig fine applikasjoner, men det spørs om det ikke finnes andre grunner enn savnet etter kompass og hadither til at muslimer ikke har kjøpt like mange mobiler, sier hun.

Hun påpeker at muslimene i India er generelt fattigere enn gjennomsnittet, og tror det heller er et spørsmål om økonomi.

– Ellers ville jo logikken vært at muslimer i hele verden bruker mindre mobil enn andre folk fordi de ikke innholder Mekka-kompass og hellige skrifter. Det tror jeg ikke er tilfelle.