Hopp til innhold

Langfredag kommer klima-dommen

Langfredag legger FN's klimapanel fram sin rapport om konsekvenser av klimaforandringene.

CO₂ i atmosfæren
417.5 ppm
1,5-gradersmålet
+1.02 °C
Les mer  om klima

 

Maldivene
Foto: Sverre Krüger / NRK

Øystater som drukner, isbreer som smelter, og dyrearter som vil dø ut. Dette er trolig noe av innholdet i rapporten som FN's klimapanel vil presentere på en pressekonferanse i Brüssel langfredag. Dette er den andre rapporten av fire som legges fram av panelet, og den handler om alle endringene vi vil oppleve i verden i årene som kommer. 

 

Land drukner

Mest dramatiske er situasjonen for en rekke små øystater, eller havland som de også kalles. For dem kan selv en liten stigning i havnivå bety slutten.

Maldivene er et av mange land som nå står i fare for å drukne. Landet rager bare noen få meter over havflata og merker det stigende havnivået godt. En bølgemur er bygd rundt hovedstaden Male, men den beskytter bare en liten del av befolkningen. Muren hjelper heller ikke mot det som er landets aller største problem. For algene som de livsviktige korallrevene lever av, tåler ikke økte havtemperaturer, og korallrevene dør.  Dermed står landet i fare for å miste hele livsgrunnlaget for øystaten, og hele befolkningen kan bli tvunget til å evakuere.   Maldivene: Et havland forsvinner

 

Arktis smelter

Også i nord er situasjonen dramatisk. Mangelen på havis ødelegger hele livsgrunnlaget for både isbjørn og sel. Selene er avhengige av å ha is å ligge på når de får unger, mens isbjørnen ikke klarer å skaffe seg nok mat når den ikke har isen som jaktmark.

Når permafrosten i nordområdene tiner, forandres hele økosystemet. På sikt vil det føre til endringer for alt dyreliv som bruker områdene hele, eller deler av året.  

 

For mer informasjon om konsekvensene av klimaendringene: Se Schrödingers katt torsdag 12. april. Hele sendingen er viet temaet.