NRK Meny
Normal

Bytter regndans med laser

Regndansens tid er definitvt forbi. Forskere har oppdaget at ved å bruke laserteknologi, kan vi droppe værgudene og selv bestemme været.

Regn

Det gjelder å ikke være for ivrig på avtrekkeren med den nye værlaseren.

Foto: JEWEL SAMAD / AFP

I mer enn 50 år har forskere prøvd å påvirke været ved å tilsette små kjemiske partikler i skylaget. Dette har ikke fungert spesielt godt og løsningen har i tillegg vært kritisert for å være skadelig for miljøet.

Men med en ny form for værteknologi kan vitenskapens ultimate triumf over Gud være et faktum.

Lager regndråper av laserstråler

Forskere ved Universitet i Geneve har skutt laserstråler til himmels hvor de avtegner seg i en dråpeformet fasong som simulerer vanndråper. Dette skal i sin tur stimulere regnet til å pøse ned i mye mer forutsigbare former enn dagens uanmeldte regnskyll.

Kristian Gislefoss

Meterolog Kristian Gislefoss ser ikke på laseren som noen trussel på lang tid.

Foto: Ukjent

Meteorolog Kristian Gislefoss på Meteorologisk Institutt, tror imidlertid ikke at han vil miste jobben med det første.

– Uten å kjenne til disse forsøkene, tror jeg ikke jeg blir arbeidsløs riktig enda. Dette høres jo ut som en spennende teknologi, men først får vi nå se hvordan dette fungerer i praksis, sier meteorologen som mener at laserteknologi ikke kan overta for fagmannen.

– Uansett hva som skjer, tror jeg at vi alltid vil trenge fagpersoner til å vurdere været. Så selv om denne teknologien viser seg å fungere, vil nok ikke dette ha store konsekvenser for oss meteorologer, er prognosen Gislefoss kommer med.

Bønder kan ødelegge strandturen

Gislefoss ser for seg utfordringer på et helt annet område enn det teknisk gjennomførbare om forskerne i Geneve skaffer seg kontroll over nedbøren.

– Jeg tror det er flere utfordringer med en slik teknologi på et rent mennesklig plan. Folk har forskjellige behov og interesser og det vil skape konflikter.

En yrkesgruppe som for eksempel bønder, vil ha behov for nedbør til avlingene i sommermånedene, noe som nok ikke vil være så populært for de som har ferie, melder meteorologen.

Været bestemmes på nett

Gislefoss ser imidlertid for seg hvordan uenighet om hvilket vær man skal bestille kan løses på en enkel måte.

– En løsning vil kanskje være å ha avstemminger på nettet om hva slags vær vi skal ha neste dag, humrer meteorologen som ikke tror at denne type værteknologi ikke vil bli et aktuelt tema på mange år, spår værmannen.

Forskningsgruppen i Geneve fremdeles er på teststadiet , så det kan se ut til at Giselfoss har rett i at meteorologene fortsatt har mange virksomme år foran seg i værprognosenes tjeneste.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Mer om værmanipulering