Lager diesel av skog

Avfall fra vanlig skogbruk kan nå bli miljøvennlig drivstoff til biler. Nå bygges Skandinavias største anlegg for syntetisk diesel i Sverige.   

 

 Bedriften Aviosol i Överkalix i Nord-Sverige kan ha funnet resepten som vil gjøre det miljøvennlig å kjøre bil. De satser nå stort på å produsere diesel av skog, og det nye drivstoffet er så miljøvennlig at selv naturvernerne jubler.  

- Renere motor

 

Anlegg for produskjon av skogdiesel
Foto: NRK

 

-  Dette er en ny type diesel som både er bedre for miljøet og for motoren i bilen din, forteller Johannes Fjell Hojem, biodrivstoffleder ved Miljøstiftelsen Zero. Han er med når Schrödingers katt, som første TV-team får slippe inn og se på anlegget i Överkalix.

Bedriften Avioslo bygger nå Skandinavias største produksjonsanlegg for denne typen miljøvennlig diesel. Det vil stå ferdig om få måneder, og ifølge Lars Hedemalm, administrerende leder i Aviosol, vil de være klare til å levere miljøvennlig diesel til vanlige forbrukere om mindre enn to år.

Utnytter avfall

Skogdieselen produseres av det som i dag er avfall fra vanlig kommersielt skogbruk. Tretopper og kvist blir vanligvis liggende igjen i skogen. Der råtner det og blir til jord. Planen til Hedemalm er å ta vare på dette avfallet og foredle det til diesel i stedet. Slik skogdiesel vil ikke slippe ut mer CO2 enn treverket gjør når det råtner, og dermed blir drivstoffet langt mer miljøvennlig enn dieselen som er i bruk i dag.

Ifølge ekspertene kan det utvinnes et par desiliter diesel fra hver eneste av vedkubbene folk legger i ovnen. Det er diesel nok til å kjøre en bil i mellom to og tre kilometer.

Stor interesse

- Vi har allerede opplevd stor interesse for denne teknikken allerede, forteller Hedemalm.

- Er dette teknologien som skal gjøre deg til en rik mann?

-  Den håper jeg, men jeg tror miljøet vil tjene ennå mer på den, smiler Hedemalm.

 

Diesel laget av skog
Foto: NRK