Snart kan bilen din gå på whiskyavfall

Skotske forskere finner nye bruksområder for landets mest kjente eksportartikkel.

BRITAIN/

Professor Martin Tangney er direktør for Biofuel Research Centre.

Foto: DAVID MOIR / Reuters
Ford Explorer

Whiskyavfallet blandes med bensin og kan brukes på helt vanlige biler.

Foto: Carlos Osorio / Ap

Brennevin og drivstoff kan begge karakteriseres som dyrebare dråper på hvert sitt vis. I whisky landet Skottland har de nå funnet en måte å bruke whiskyavfallet til å lage biobrensel for bilbruk.

Jobber med fornybare energikilder

– EU har stadfesta at biobrensel skal utgjøre 10% av alt drivstoffsalg innen 2020. Vi jobber hardt med å finne nye fornybare energikilder, sier professor Martin Tangey til Telegraph .

Professor Tangey leder Biofuel Research Centre ved Edinburgh Napier University , universitetet som nå har søkt patent på det nye drivstoffet.

For å lage dette biobrenselet bruker Tangey og kollegene to biprodukter fra whiskyproduksjonsprosessen. Det ene er bunnfallet fra vørteren , det andre er destillasjonsrestene fra kornskallet.

Én del biobrensel, ni deler bensin

– Det blir sånn at man blander opptil én del biobrensel med ni deler bensin eller diesel. Det betyr uansett mindre olje, og kommer til å utgjøre en stor forskjell, sier Tangey.

Han forteller også at drivstoffet kan brukes i vanlige biler, og ikke krever noen form for modifisering.

Biofuel Research senter har jobba med noen av landets ledende whiskyprodusenter, og har fått tilgang til brennevinsavfallet fra Diageo's Glenkinchie Distillery.

Tilfreds energiminister

Jim Mather , energiminister i Skottland, er tydelig fornøyd med universitetets forskningsprosjekt.

– Denne innovative bruken av avfall demonstrerer en ny og bærekraftig mulighet for biobrenselindustrien. I tillegg bygger den opp under de økonomiske og miljømessige målene til regjeringas nye Zero Waste Plan , forteller han til Telegraph .

Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)