Lagde fruktbare egg i laboratoriet

I Japan har forskere for første gang klart å dyrke frem levende mus i laboratoriet, helt uten egg fra en voksen mus. Det kan åpne for nye muligheter innen behandling av ufrivillig barnløse i fremtiden.

JAPAN-HEALTH-SCIENCE-STEMCELL-PREGNANCY

Forskere ved Universitetet i Kyoto i Japan har klart å lage fruktbare mus i laboratoriet.

Foto: KYOTO UNIVERSITY / Afp

Denne musen skal være den første i sitt slag. Den kommer fra et egg dyrket frem fra stamceller fra halen på voksne mus. Den har til og med fått egne barn, men målet med forskningen ved det annerkjente Universitetet i Kyoto er neppe å øke musebetanden i Japan.

Professor Arne Sunde

Arne Sunde er professor i medisin ved St. Olavs Hospital.

– Det store spørsmålet alle stiller seg er om dette kan gjøres på mennesker, sier Arne Sunde, professor i medisin ved St. Olavs Hospital.

– Det opplagte svaret er at det vet vi selvsagt ikke, men allikevel tror jeg det er mulig.

Sunde var en av dem som sto bak Norges første prøverørsbarn tidlig på åttitallet.

– Dersom det ikke dukker opp noen hinder, kunne det skje om fem til ti år, men det kommer til å dukke opp mange utfordinger som gjør veien fra mus til menneske vanskelig og langtekkelig.

– Husk at de måtte prøve med flere hundre egg før de fikk en frisk mus. Det kan vi godta på mus, men ikke på mennesker. Dessuten vil menneskeegg være sårbare for helt andre faktorer enn mus, og de må vi finne først.

Ikke Frankenstein

Professor i medisin og avdelingsleder ved reproduksjonsmedisinsk avdeling ved Oslo Universitetsykehu

Péter Fedorcsák er professor i medisin ved Universitetet i Oslo og avdelingsleder ved reproduksjonsmedisinsk avdeling ved Oslo Universitetssykehus.

Foto: Kristin Ellefsen

Professor i medisin ved Universitetet i Oslo og avdelingsleder ved reproduksjonsmedisinsk avdeling ved Oslo Universitetssykehus, Péter Fedorcsák, er begeistret.

– Disse resultatene har jeg ventet så lenge på at jeg var redd de ikke ville komme, sier Fedorcsák.

– Dette ikke er tilfeldig frankensteinforskning, men et resultat av langvarig forskning som kan gi oss en ny forståelse av hvordan egg dannes i pattedyr.

Utvikling av eggceller er uhyre komplisert. De utvikles allerede i fosterlivet, men ligger og venter på å modnes når hunndyret blir voksent og da kan bli befruktet.

Fra hudcelle til eggcelle

JAPAN-HEALTH-SCIENCE-STEMCELL-PREGNANCY

Eggcellene ble dyrket frem fra stamceller fra voksne mus i laboratoriet.

Foto: KYOTO UNIVERSITY / Afp

Ifølge Science er dette første gang noen har klart å dyrke friske kjønnsceller i en laboratorieskål.

Forskerene ved Universitetet i Kyoto høstet stamceller fra hudceller hos voksne mus. Disse cellene ble satt tilbake til et stadie cellene har i fosterlivet der de kan utvikle seg til mange ulike organer.

De omprogrammerte noen av genene i disse cellene for å dyrke frem dem som lager eggceller hos pattedyr. For å få dem til å produsere egg, trengte de riktig miljø. Det ble med vev fra eggstokker fra museembryoer. Da fikk de friske eggceller.

Surrugatmusemor fødte friskt barn

Eggene ble befruktet og satt inn i en surrogatmusemor. Dermed fikk de den første musen unnfanget med eggceller skapt i laboratoriet.

Ifølge studien som ble publisert i PNAS, er musen selv fruktbar og har fått levedyktige avkom. Det mener de er det mest tydlige beviset på at musen er frisk.

Fedorcsák er skeptisk til at metoden kan brukes på mennesker og påpeker at det finnes enklere løsninger for kvinner uten fruktbare eggceller.

– Det er nok enklere med eggdonasjon, men det er ikke tillatt i Norge, sier han.