NRK Meny
Normal

Lær deg verdens land

Hege og Steinar skal i løpet av noen timer lære seg alle land og hovedsteder i Nord- og Sør Amerika. Og de som ikke en gang husker å kjøpe melk og brød.

Steinar og Hege
Foto: NRK

- Dette er omtrent det verste vi kunne ha fått, for jeg er så ekstremt dårlig i geografi, sukker Hege Johansen (37) og ser bort på samboer Steinar Forseth (40).

Sammen har de meldt seg på Memoskolen i Schrödingers katt. Gjennom fire programmet skal fem deltakerne øve opp hukommelsen til å huske bedre enn de noen gang trodde var mulig.

Intensiv geografi

I kveldens program er oppgaven for Hege og Steinar å lære seg navnene på alle land og hovedsteder i Nord- og Sør Amerika. Og her er det ikke snakk om å pugge i dagesvis.

SE VIDEO: Reiseruta

SE VIDEO: Reiseruta (kort)

Steinar Forseth og Hege Johansen med verdenskartet

Steinar og Hege med verdenskartet.

Foto: Hilde Håbjørg / NRK

I løpet av noen timer skal alle landene være på plass. Oddbjørn By , norgesmester i humommelse og memolærer, har tro på at det skal kunne gå, selv for slike rotehuer som Hege og Steinar.

- Vi stoler på at når Oddbjørn har mot til å gi oss en så stor utfordring, så må han vel også kunne lære oss knepene for å løse oppgaven, sier de to.

SE VIDEO: Oddbjørns memotips: Husk byer og land

I siste program skal de opp i eksamen, og da er det ikke lenger nok å kunne bare Amerika, da skal alle verdens land og hovesteder være på plass.

SE VIDEO: Eksamensoppgavene

PRØV SELV: Se lista over landene her

Kaos i hverdagen

Og Hege og Steinar synes virkelig de trenger å skjerpe hukommelsen. De ser på hverandre og ler når de tenker på gangene de kjørte til feil kirke, glemte barnedåpen, eller suste til barnehagen med minstemann uten å ta med sko.

- Jeg kunne nesten ha skrevet bok om alle forglemmelsene mine, sier Hege.

Samboerparet har to flotte gutter på sju og fire år med sans for action, og en diger Schäfer som også skal luftes og stelles. De er på jobb begge to, og i tillegg er det hus og fritidsaktiviteter, og klesvask og matlaging .

- Det er ikke fritt for annet enn at det koker litt rundt oss til tider. Og distrè det er vi begge, så litt mere system og litt bedre hukommelse hadde absolutt vært tingen.

Les mer: Steinar Forseth og Hege Johansen

Dette er gøy

Lange tallrekker
Foto: NRK

Nå ved snart halvgått løp i Memoskolen sier Hege at hun aldri hadde trodd at det skulle være både så artig og samtidig så enkelt å lære seg å huske bedre.

- Når jeg begynte på Memoskolen var ønsket mitt å lære noen enkle grep for å få hverdagen til å henge bedre i hop. Oddbjørn By er en fantastisk læremester, og jeg ser ikke bort i fra at jeg faktisk kan få ønsket mitt oppfylt, sier Hege Johansen.

Selv om oppgavene virker uoverkommelige, er de ikke umulige, mener memolærer Oddbjørn.

- Alle kan lære seg memo-metoder og det tar ikke lang tid å sette seg inn i disse. De enkleste teknikkene kan man lære seg på 15 minutter. Men for å memorere verdenskartet kreves nok noen flere timer.

Vil Hege og Steinar klare dagens oppgave?

Les også: Metoder for å huske bedre

Les også: Derfor glemmer du

Les også: Hva er hukommelse?

Test deg selv

Se Schrödingers katt, torsdag kokken 19.30 på NRK 1