Hopp til innhold

Kvinner filmer mindre enn menn

Filming har lenge vært hverdagskost for fotballspillere. Men ny forskning viser at menn i langt større grad enn kvinner filmer skader på fotballbanen.

Marta

Brasilianske Marta filmet muligvis i VM-kvartfinalen mot USA, men kvinner filmer langt mindre enn menn ifølge ny forskning. Her er den brasilianske spilleren i aksjon i kampen mot Norge.

Kvinnefotball

En ny studie viser at kvinner ikke filmer skader på fotballbanen like hyppig som menn.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Å slenge seg ned i gresset med store smerter etter en takling på banen kan være et effektivt triks for å få dommeren til å blåse i fløyta.

Men ofte er det påfallende hvor fort spilleren er på beina og på nytt i gang med å jakte på ballen.

Nylig har forskere fra Wake Forest University i USA sett nærmere på dette fenomenet blant kvinnelige fotballspillere.

Kvinner blir oftere faktisk skadet

Målet med studien var å undersøke hvor mange tilsynelatende skader som oppstår når damer spiller fotball, og hvor mange av disse som er faktiske skader.

– Studien viser at kvinnelige fotballspillere ikke filmer like hyppig som menn, sier professor Daryl Rosenbaum til sciencedaily.

For en studie fra i fjor, hvor forskerne undersøkte det samme fenomenet hos menn som spiller fotball, viser at de i langt mindre grad enn kvinner faktisk får skader - til tross for at det er flere potensielle skadesituasjoner hos gutta.

Elise Thorsnes

Elise Thorsnes har ikke selv filmet en skade. Det er ikke kultur for filming på damesiden i Norge, mener hun.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Jenter er nok mer samvittighetsfulle enn gutter. Gutter går gjerne litt lengre for å framprovosere situasjoner som kan gi frispark og straffe, tror Elise Thorsnes som nettopp har kommet hjem fra VM i Tyskland.

Thorsnes har aldri selv filmet bevisst. De to studiene viser også at selv om det er færre potensielle skadesituasjoner i hver kamp hos kvinnene, er det dobbelt så mange faktiske skader i disse kampene enn hos mennene.

– I undersøkelsen kom vi til at 13.7 prosent av de tilsynelatende skadene levde opp til vår definisjon av en ekte skade.

Men hos menn som spiller fotball er bare 7.2 prosent av de tilsynelatende skadene ekte vare.

– Det er ingen kultur på damesiden for å filme, sier Thorsnes til NRK.no.

Studerte 47 fotballkamper

I undersøkelsen av kvinnene har forskerne studert 47 foballkamper fra to internasjonale turneringer.

Tilsynelatende skader ble ansett som ekte hvis spilleren forlot av banen i løpet av fem minutter eller hvis hun blødde. Resten av episodene ble sett på som tvilsomme.

– Det er nok mer vanlig med filming på damesiden i andre land enn i Norge. Det er enkelte land som har lavere smerteterskel enn oss, sier Thorsnes som har erfaring fra internasjonale turneringer.

I alt ble 270 tilsynelatende skader observert i undersøkelsen, noe som gir et gjennomsnitt på 5.74 i hver kamp. For menn var gjennomsnittet 11.26 potensielle skadesituasjoner i hver kamp.

Men bare en liten del av disse viste seg altså å være skikkelige skader i ettertid.

Fant ikke ut hva spillerne oppnår

Forskerne fant ingen holdepunkter for at lag som filmer ofte vinner flere kamper. De fant heller ingen bevis for at spillere brukte filmingen som en måte å hvile seg på eller til å vinne tid.

– Studien viser at kvinner filmer skader i mindre grad enn menn. Men vi vet ikke om filmingen brukes til å oppnå en taktisk fordel. Det er det bare spillerne selv som vet, sier Rosenbaum.

Å hale ut tiden var trolig hva den brasilianske spilleren Marta forsøkte seg på i kvartfinalen mot USA i VM nettopp.

Mot slutten av ekstraomgangene ledet Brasil 2 -1 over USA. Marta ble da tilsynelatende skadet og måtte bæres ut av banen på en båre.

– Men det ble lagt til tre minutter og USA scoret på overtid av overtid. Marta fikk også gult kort for hendelsen, sier Thorsnes.

For uavgjort førte til straffekonkurranse, som USA vant.

– Det er bra Brasil røk ut på akkurat dette. Det er irriterende med stopp i spillet og uthaling av tiden.