Hopp til innhold

Kortvarig hørselstap kan være beskyttende

Har du opplevd nedsatt hørsel etter å ha vært utsatt for høy lyd? Det kan være kroppens måte å beskytte hørselen på.

Beliebers

Om lyden er høyest fra scene eller publikum vites ikke, men den kortvarige 'døvheten' du kan oppleve i etterkant kan uansett være beskyttende.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Du blir ikke rik av å sette penger på at lydnivået i salen kommer til å være usunt høyt når Justin Bieber går på scenen i Telenor Arena.

Og du trenger ikke være spåmann for å forutse at tusenvis av tenåringer kommer til å forlate samme arena med midlertidig nedsatt hørsel noen timer senere.

Nå sier en ny rapport - stikk i strid med det flertallet av forskere tidligere har hevda - at dette midlertidige hørselstapet er beskyttende, ikke skadelig.

– En tilpasningsmekanisme

Rapporten mener å påvise at reversibelt hørselstap er en fysiologisk tilpasningsmekanisme som gjør sneglehuset i stand til å fungere normalt selv om det blir utsatt for svært høy lyd.

– Dette forklarer hvorfor vi får nedsatt hørsel i noen timer eller dager etter at vi for eksempel har vært på en rockekonsert - tilpasningsmekansimen skrur seg på, forklarer professor Gary Housley fra University if New South Wales til Medical Express.

Han sier at det som skjer når lydnivået stiger, er at cellene i sneglehuset skiller ut hormonet ATP som binder seg til en reseptor, og dermed sørger for midlertidig reduksjon i hørselsensitivitet.

Rapporten han har utarbeida sammen med forskere fra University of Auckland og University of California ble nylig publisert i Proceedings of the National Academy of Science.

Skadelig over lang tid

Forskergruppa kom fram til dette ved å se nærmere på hvordan mus reagerer på høy lyd.

De så at mus uten reseptoren som ATP-hormonet kan binde seg til ikke fikk redusert hørselssensitivitet når de ble utsatt for høy lyd. De hadde derimot langt større sjanse for å få permanent nedsatt hørsel.

Tidligere har samme forskergruppe påvist at genetisk døvhet kan knyttes til mutasjoner på samme reseptor.

Selv om sneglehuset tåler å bli utsatt for høye lyder påpeker Housley at det er skadelig over lang tid.

– Det er som med strålinga fra Sola - det er ikke den akutte eksponeringa som skaper problemer på lang sikt, men den kroniske. Kroppen tilpasser seg sånn at vi tåler høy lyd, men utsetter vi oss for det i for stor grad vil vi skade hørselen uansett.