NRK Meny
Normal

Knytter sko med robothånd

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Nigel Ackland mista ei hånd i 2006 - ved hjelp av en bionisk hånd kan han nå knytte skoene sine selv.

Bebionic3, eller verdens mest avanserte bioniske hånd som den har blitt kalt av produsenten RSLSteeper, har forandra hverdagen til britiske Nigel Ackland.

53-åringen måtte amputere høyre arm ved albuen etter en industriulykke i 2006, nå har robothånda gjort ham i stand til å gjøre mange av de tingene han ikke har klart siden ulykken.

– Nå klarer jeg å knytte skolissene mine, og jeg kan spille kort. Jeg blir flinkere til å bruke hånda for hver dag som går, livskvaliteten min har økt betraktelig, sier Ackland til DailyMail.

14 grep

Bebionic3 er utstyrt med 14 forhåndsprogrammerte grep som etterligner menneskelige bevegelser.

Ackland styrer robothånda ved å sende de samme signalene fra hjernen som han gjør når han styrer sin friske venstrehånd.

Signalene beveger muskler i overarma, og disse bevegelsene blir plukka opp av sensorer som trigger bevegelser i den kunstige hånda.

I november mista Ackland tre fingre på robotarma da hunden han gikk tur med sleit seg løs.

Nå har han fått en oppgradert variant forsterka med rustfritt stål og titan.

– Fremmedgjørende

Ackland er én av sju som har fått prøve Bebionic3 i seks måneder, RSLSteeper håper den kan bli tilgjengelig for allmennheten i løpet av kort tid.

– De har videreutvikla hånda flere ganger i løpet av denne perioden, når noen av oss som bruker den oppdager feil eller mangler blir det utbedra, forklarer han.

Videoen av Ackland som knytter sko har blitt sett over to millioner ganger på YouTube.

– Det er helt topp å være en YouTube-hit - folk må opplyses om hvilke muligheter de har, og hvis noen får hjelp som følge av dette har jeg ingenting i mot å være på nettet, sier han.

Han forteller at mange ikke forstår hvor fremmedgjørende det kan være å miste en kroppsdel.

– Men nå virker det ikke som om folk unngår meg fordi de ikke vet hva de skal si lenger. Det hadde vært supert om alle som mista en arm fikk en ny med en gang.