Hopp til innhold

Knakk 100 år gamle ski

Da polarhelt Børge Ousland, polarforsker Stian Bones og programleder Eivind Grimsby Haarr la ut på sin historiske fjelltur, var alt utstyret gammelt og autentisk. Det straffet seg. 

CO₂ i atmosfæren
418,8 ppm
1,5-gradersmålet
+1,09 °C
Les mer  om klima

 

Eivind Grimsby Haarr med knukket ski
Foto: Per Kristian Johansen / NRK

- Skiene holdt i over 100 år, helt  til jeg fikk prøve dem...

Det forteller en litt flau programleder Eivind Grimsby Haarr, etter fjellturen der en mer enn 100 år gammel ski fikk en fatal knekk.     

Uvant utstyr

Skiene var innlånt fra Sverresborg Trøndelag folkemuseum, spesielt til turen. Tanken bak var at de tre deltakerne selv skulle få kjenne på kroppen hvordan utstyret til de gamle polarheltene beskyttet i kulda.   

- Turen opp på fjellet gikk relativt bra, men jeg måtte ha på meg såkalte skaller, tradisjonelle samiske sko, som ikke var så veldig godt egnet til skibindinger, sier Grimsby Haarr.

Resultatet var at bindigene ikke tålte belastningen og ble ødelagt. Derfor måtte han ty til mer moderne glassfiberski under nedturen, og de gamle skiene ble lagt på en hundeslede.

Knakk tvers av

 - Hvordan det skjedde er ingen helt sikker på, men vel nede igjen oppdaget vi at den ene skituppen hadde knekt tvers av, forteller Grimsby Haarr. 

Vel hjemme i Trondheim måtte en litt betuttet programleder ta turen til Sverresborg for å undersøke hvor stor skaden var. Førstekonservator Elling Alsvik kunne til hans store lettelse fortelle at skiene er rekvisitter de låner ut til diverse formål, og at de har begrenset museumsverdi.

Eldre enn antatt

Men ved nærmere inspeksjon fant han ut at skituppene har en spesiell spiss som står ut. Det skal visstnok indikere at skiene er eldre enn tidligere antatt, nemlig fra slutten av attenhundretallet.

Alsvik har ski-historie som en av sine spesialiteter, og Sverresborg har en stor utstilling om temaet. I tillegg til ski og skiutstyr har de også en samling av pokaler og medaljer vunnet av trønderske idrettsutøvere. En forgylt cowboy-hatt vunnet av en av Elden-brødrene i USA er av de mer kuriøse gjenstandene.

- Kameraene var dessverre pakket ned, og tiden knapp da uhellet skjedde. Episoden med skiene er derfor ikke med i sendingen, sier Grimsby Haarr.

Han forsikrer at det uansett blir mye severdig polarstoff i den store polarsendingen som går på NRK 1 torsdag 1. mars. 

 

Schrödingers katt historisk polarekspedisjon
Foto: Lars Skjønberg / NRK